Международният фестивал за съвременно изкуство "Sofia Contemporary" започва на 19 октомври и в продължение на три седмици ще представи художествени проекти, инсталации и пърформанси в различни арт и публични пространства. Посетителите-зрители ще могат буквално да се впуснат в едно пътуване между различните локации и произведения. 

Какво по-интересно?

В рамките на съвместната акция с Renault „Изкуство в движение” ще бъде представен видеопроектът „Човекът-мравка”(2012) на Димитър Солаков. Серията от малки филми, прожектирани в движещ се автомобил, “комбинира” визуалната деформация, движението напред и природната среда, за да създаде непринудена и освободена атмосфера. Тя е призована да напомня за други удоволствия и ценности в опозиция на задръстения и забързан град. 

Колата ще пътува всеки ден от 19 октомври до 9 ноември по предварително определен маршрут с начална спирка Vivacom Art Hall и крайна дестинация FABRICA 126 в 15:30, 17:00 и 18:30 ч. 

Преди да се включите в пътуването, ще можете да разгледате проекта на руската артистична група AES+F, който от 21 октомври до 7 ноември ще превърне VIVACOM Art Hall във виртуален свят на героизъм и зрелище.

Какво представлява героизмът в днешно време – когато войните, подвизите и патосът са просто част от едно виртуално зрелище, тиражирано безспир в масово обръщене. Като се започне от добре структурирана 3D компютърна игра и се мине през специалните холивудски ефекти за спасяването на Редник Райън или гала-парада на триумфиращия Максимус в Колизеума, и се стигне до специално подбраните телевизионни репортажи от непознати и далечни места с екзотични имена.

Нашите герои са тийнейджъри - те се раждат в най-героичната фаза от развитието на човешкия живот и винаги са победители в този виртуален свят. Техният враг отсъства, а болката и страданието са забранени от самото естество на играта. Те са толкова отчуждени, че нищо, дори и общото им виртуално бойно поле и липсата на врагове и победени, не може да ги спре от несекващия стремеж за постигане на лични подвизи и победи. Основната идея зад този спектакъл е вечният ни опит да извлечем „генома на героизма” от днешния свят на мъжделива реалност.  

Крайната дестинация Fabrica 126 ще посрещне всички „пътуващи” с видео изложбата "Present Unlimited", която продължава от 19 до 28 октомври. За съвремието ще заговори и инсталацията „Кой иска да живее вечно?” на Викенти Комитски, разположена в отвореното градско пространство пред Билетен център на НДК от 19 октомври до 11 ноември. Проектът представлява временна пирамида, направена от палатки, и противопоставя вечното на временното пребиваване. Палатката може да бъде видяна като символ на живота, ако приемем, че той в един по-общ смисъл, е временно преживяване.