Световният ден на книгата и авторското право, 23 април, не е избрана случайно. На този ден отбелязваме годишнина от смъртта на имена от световната литература като Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и испанския поет Гарсиласо де ла Вега. Инициативата за честването води началото си от 1923 г., когато в книжарниците на Каталуния, Испания, решават да почетат паметта на автора на „Дон Кихот”.



Днес се навършват и 120 години от рождението на гения на стила Владимир Набоков. Неговите произведения имат запазено място в каталога на издателството "Колибри". В момента са в наличност: изящният дебютен роман на Набоков „Машенка”, чувствената новела „Вълшебникът” и пародийният свят „Прозрачни неща” в превод на Иглика Василева, както и безспорният алегоричен шедьовър „Покана за екзекуция” в превод на Пенка Кънева. 


Отново на 23 април малкият пораснал Никола, най-славният ученик в детската литература, става на 60 години! По този повод всички книжки на Рьоне Госини ще се предлагат с празнична отстъпка.

По случай празника само днес, 23 април читателите ще могат да закупят книги с ексклузивна отстъпка от 40% от книжарниците на „Колибри” на ул. „Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт. Отстъпката от 40% е валидна и за широка селекция от заглавия на сайта на издателството.

По инициатива на Италианския културен институт на отново днес от 18:00 ч. в литературен клуб "Перото" издателството представя превода на български език и четене на избрани откъси от великолепния исторически пътепис "Imperium: пътешествието на една монета из Римската империя" от Алберто Анджела. 

Снимка: iStock

С честването на Световния ден на книгата ЮНЕСКО насърчава четенето, любовта към изкуството и защитата на интелектуалната собственост. Нека окажем почит на всички онези майстори на словото, чиито творчески откровения ни дават очи, ум и сърце. Защото съприкосновението с хубавата книга е празник, който няма край.