Френски експерти твърдят, че са открили рисунка на голата Мона Лиза от емблематичната картина на ренесансовия художник Леонардо да Винчи, съобщава Би Би си.

Портретът с въглен се съхранява от 1862 г. в ренесансова колекция от изкуство на музея "Конде" в двореца Шантии, разположен северно от френската столица Париж.

След серия експертизи в "Лувъра" днес специалистите смятат, че имат основания в създаването рисунката дело да е имал самият Да Винчи, паралелно с рисуването на Джокондата. Двете картини имат идентични размери, а приликите в лицата и ръцете на моделите е очевидна.

"Това не е бледо копие. Виждаме картина, по която Леонардо да Винчи е работил успоредно с "Мона Лиза" в края на живота си. Това почти сигурно са подготовителни ескизи за картината с маслени бои", заяви кураторът Матийо Делдик пред Агенция Франс Прес.

Eкспертът по консервация на картините в Лувъра Брюно Мотен потвърди, че рисунката с много високо качество е създадена по времето на Да Винчи в началото на 16 век, но е направена с дясната ръка - докато е известно, че ренесансовият гений е творял с лявата. Рисувал ли е и с дясната ръка?