Нашата работилничка за деца "От мишка герданче", която осъществихме съвместно със Sofia Design Week Kids, се случи в събота (2 юни), в много симпатичната къща "Amorera". И ако искате да видите какво направихме - разгледайте цялата ни галерия, пълна с "доказателства" колко забавно беше всъщност и съвсем наистина.

Но ако предпочитате да прочетете малко повече, ето как протече цялата работа:

Бързо, шумно, забавно и много творческо. Част от децата дойдоха по-рано, други закъсняха, но независимо от това, те веднага бяха включвани към останалите "млади артисти", въоръжени с ножици, силиконови пистолети, стари и неизползваеми компютърни "неща" , а от техния собствен инвентар - с кофи въображение.

Диди и Сашо помагаха на всички да доразвият идеите си и да успеят чисто практически да ги превърнат в реалност - от диадеми с имената на момичетата, до роботи с ръце от мишки и глави от перки, до картини, вместени в дъната на стари клавиатури - всяко дете си имаше своя идея какво точно иска да си сътвори.

И тъй като и ние сме привърженици на схващането, че възрастните учат от децата поне толкова, колкото и те от нас, ето какво ни припомнихме те:

  • Всяко нещо може да се превърне в сто други, но изобщо не е най-важен резултатът - по-значимо е да опитваме различни неща. Да сме смели. За да видим какво ще стане. Просто така.
  • Когато правим всичко с усмивка, то винаги се получава по-добре.
  • Ако искаш четката, но я държи друг, можеш спокойно да го изчакаш да свърши. После той ще почака теб.
  • Винаги е по-забавно, когато едно нещо се прави от няколко души едновременно. И няма никакво значение кой е авторът, нали става нещо красиво накрая?
  • Музикалните кутийки са винаги на мода. Но понякога е по-добре да махнем "музикалната им част", за да сложим на нейно място огледало.
  • Когато не знаеш нещо, по-добре попитай.
  • Понякога няма нищо по-хубаво от това да не мислиш за времето - не само "часовниковото", но и метеорологичното. Защото да си изцапаш ръцете с боички, цял живот може да ти бъде най-важният приоритет. Или поне... в една събота сутрин.

Спомнихме си също, че когато си малък и необременен от купища информация, можеш да измисляш наистина прекрасни и дори чиста проба оригинални неща. И най-вече, че няма нищо по-хубаво от една истинска, по детски тромава прегръдка.

А какво научиха те от нас? Това трябва да попитате тях. За всеки случай на нас толкова ни хареса, че вече мислим за още подобни мероприятия, така че - когато дойде време, не пропускайте да се включите. Обещаваме, че ще се забавляваме.