На 31 юли и на 1 август Софийската опера и балет ще представи на историческата крепост "Царевец" във Велико Търново шедьовъра на Модест Мусоргски операта "Борис Годунов".  Грандиозната постановка е режисирана от акад. Пламен Карталов и поставен за първи път на открито в София през 2014 г. пред храм-паметника "Св.Александър Невски”.

Акад. Пламен Карталов за постановките на открито:

"Спектаклите на открито имат други послания, разказват друг вид история за герои и събития, превръщат операта в друг вид изкуство. То е като оперно кино на живо. Ако режисьорът е с ясна визия и има мисленето на архитекта и композитора, тогава ще съумее да изгради партитурата на полифоничен образ на спектакъл в синхрон със звученето на мястото, където се играе, и с пейзажа на природните дадености и връзката им с оркестровия звук и певческите роли.

Използването на всички подробности на мястото за действието и мизансцена е особено важно за композирането на сцените и картините с фактите и обстоятелствата на развиващото се действие, създавано специално и за открито. Това оправдава и дързостта, и огромните рискове, на които са подложени всички – и създатели, и участници.

Необичайните сценични решения и замисълът за авторска режисьорска интерпретация, свързани задължително с раждането им от естествената среда на площадното пространство пред храма, дават на публиката също възможност да види и чуе по нов начин любимите си автори и заглавия. Силно вярвам, че под купола на небесния храм с нашите спектакли на "Борис Годунов" площадът "Св. Александър Невски" и крепостта "Царевец" ще бъдат винаги огласяни от Молитвата ни за истинска и вечна духовност.

Продължава с действащи лица и изпълнители>>>

Действащи лица и изпълнители:

Борис Годунов

Мартин Цонев, Светозар Рангелов

Фьодор

Марио Кръстев

Ксения

Силвана Пръвчева

Дойката на Ксения

Румяна Петрова

Княз Василий Иванович Шуйски

Даниел Острецов, Николай Павлов

Андрей Шчелкалов

Веселин Михайлов

Пимен

Ангел Христов, Димитър Станчев

Старецът

Димитър Станчев, Ангел Христов

Григорий Отрепиев

Костадин Андреев

Варлаам

Димитър Станчев

Мисаил

Пламен Папазиков

Кръчмарката

Цвета Сарамбелиева

Юродивият

Хрисимир Дамянов

Пристав

Николай Петров

Митюх

Антон Радев

Патриарх Йов

Стоян Алексиев

Диригент БОРИС СПАСОВ

Режисура и сценография ПЛАМЕН КАРТАЛОВ

Диригент на хора Виолета Димитрова

Асистент-режисьор Вера Белева

Диригент на детския хор Таня Лазарова

Костюми Марта Миронска, Станка Вауда         

Художествено осветление Емил Динков

Художник на графиката Боян Донев

Оркестър, хор и балет на Софийската опера