Юбилейното издание на ONE DANCE WEEK започва на 23 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив с новаторския спектакъл от Тайван ДУЕТ ЗА ЧОВЕК И РОБОТ. Главни действащи лица са хореографът Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката.

Двамата сътворяват изящна картина на бъдещето, която не просто комбинира красотата на механиката с прецизното движение на тялото, но е и актуален прочит на стаените чувства в технологичното съвремие и предизвикателна покана за размисъл. KUKA, който тежи 795 кг и чието програмиране изисква около десет часа фини настройки за една минута танц, има многобройни приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката. 

Следват спектаклите от програмата CHECK THE CZECHS, курирана от моторa зад почти всички изпълнителски феномени в Чехия Ивона Кройцманова. Модулът ще представи общо три представления – ГАЙД на 24 септември от 19:30 ч., РАЗКАЗВАЧКАТА на 8 октомври от 16:30 часа и СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ на 8 октомври от 20:00 ч. Неповторимият Мохамед Али оживява в шампионския спектакъл СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ, който пресъздава историята на може би най-известния боксьор в историята от възхода на ринга до угасването на легендата, покосена от болестта на Паркинсон.

В ГАЙД двама танцьори въплъщават един и същи герой в различни отрязъци от време. Аудиовизуалният спектакъл е светлинна панорама на живота, в която “преди“ и „сега“ се сливат, за да поканят на сцената другия аз. РАЗКАЗВАЧКАТА навлиза в най-тъмните пластове на интимния женски свят. Спектакълът е вдъхновявен от романа на Атик Рахими „Камъкът на търпението“, в който афганистанска жена се осмелява да говори за насилие, сексуални посегателства, потисничество и още преживени страдания пред нейния изпаднал в кома съпруг. 

Българската следа в юбилейното издание на ONE DANCE WEEK е спектакълът на Иво Димчев СКУЛПТУРИ на 30 септември от 19:30 ч., който вече успешно дебютира във „Фолкстеатер“ във Виена миналия месец. Музикалният групов пърформанс, който ще бъде представен за първи път в България именно в Пловдив, е и името на новия албум на хореографа, художник, вокалист, автор на песни, пърформър и провокатор Димчев, а песните от него са гръбнакът на този уникален спектакъл, стоящ на границата между поп концерт и съвременен танцов пърформанс. 

Спектакълът ХРОМА на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, е сред безспорните гвоздеи на фестивала тази есен. Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на тема образ и звук в два поредни дни – 6 и 7 октомври – от 19:30 ч. ХРОМА е танц на светлина и сенки, в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите, а хореографът подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. 

Друг акцент в юбилейната програма на ONE DANCE WEEK е спектакълът на белгийците Peeping Tom – МАЙКА, който ще се състои на 14 октомври от 19:30 ч. Представлението събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти. От уплашено малко момиче до 40-годишна жена в затвора на собствената й несигурност, спектакълът достига отвъд очевидното, отвъд това, което си мислим, че знаем за майката. 

Революционно-музикалният спектакъл от Буркина Фасо, РЕПУБЛИКА КАЛАКУТА, ще закрие тазгодишното издание на ONE DANCE WEEK на 15 октомври от 19:30 ч. Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – „баща“ на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му „струват“ над 200 ареста. И нещо повече – армейски погром над Република Калакута – личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977 г.

Програмата на ONE DANCE WEEK ще представи и Вечер на младите хореографи от Япония и Корея с три спектакъла на 1 октомври от 19:30, които ще се играят един след друг. Спектаклите КОЖА, ОПИТ и МЕЖДУ НАС гостуват в Пловдив с подкрепата на Международния фестивал за хореография в Сеул.

В продажба е фестивалният билет на стойност 55 лв, както и билетите за отделните спектакли на цени от 10, 15 и 20 лв, като всички те могат да бъдат закупени онлайн в платформата на epaygo.bg, на касите на EasyPay, в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана в Пловдив на адрес ул. "Христо Дюкменджиев" 10, както и в специалната Visa будка на Копчетата в Пловдив.

Ученици и пенсионери могат да закупят билети на стойност от 5 лв. на касата на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив при наличие на свободни места в залата непосредствено преди избраното от тях представление.