.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Огния" - нестинари разказват за живота, любовта и омразата

| преди 7 години
350229.jpg
"Огния" - първото огнено шоу на закрито ще се случи на 3 март в зала 2 на НДК

Героите от света на „Огния“ влизат през парадните порти на съня, за да поставят въпроси за живота, любовта и омразата. Спектакълът е изграден върху митологични персонажи, вълнували умовете на поколения поети, писатели и учени. Любовната игра между Мъж и Жена оплита героите в една притча за предателство, омраза, болка и прераждане, а нестинарският танц провокира сетивата на зрителите. Разказана от конферансие и „одухотворена“ от ангел, историята ни повежда към неочаквана развръзка.

Това е част от сюжета на първото в историята на нестинарството танцуване върху огън на закрито. За целта сцената на зала 2 на НДК ще бъде защитена с противопожарни одеяла. Предпремиерата на огненото шоу, съчетало мистиката на нестинарството, театъра, акробатиката и модерните танци, ще се случи на 3 март.

нестинари

Одеялото ще бъде постлано под всички останали конструкции, за да предпази от нестинарския огън. Върху него ще бъде поставена специално конструирана за нестинарския танц сцена с диаметър 4 метра. Външният слой е от стомана, а вътрешността е пълна с минерална вата. Най-отгоре ще има земна пръст.  Жаравата ще бъде приготвена в пещ извън НДК и минути преди танца ще се внесе в залата със специално конструиран за целта стоманен съд.

На една сцена за първи път се събират тайнствените древни ритуали и модерното изкуство,  а амбицията на продуцента и на Театъра на Огъня и сенките Fireter, е той да стане емблема на новата българска и европейска култура в цял свят. Оригиналният замисъл е на Иван Георгиев и компанията му „Файър мистери”, а режисурата и сценарият са поверени на  Fireter, известни със своите зрелищни костюми, завладяваща  музика и танци.

Главният нестинар на България – Михаил Георгиев, ще направи своя мистичен танц върху огъня в спектакъла „Огния”. „40 години вече влизам в огъня без да ме е страх. Интересното е, че ме е страх от водата”, признава той.  Главният нестинар заема най-важното  място в нестинарския ритуал. Според вярванията, само той може да контактува със светиите като медиатор. Нестинарите измолват благословията на светиите - те се молят за здраве и берекет. „Тази титла се предава по наследство”, разказва Иван Георгиев, който наследява от баща си танцът върху огъня и едва 8-годишен стъпва в жаравата.

огнено шоу

Театърът на огъня и сенките Fireter, който е популярен с уличните си представления, преплетени с жонглиране с огън, шоу на кокили, огнени инсталации и живи статуи, отново ще промени типичната представа за пърформънс. Режисьорът Пламен Иванов ще изненада публиката по време на предпремиерата с разчупване на границата между нея и главните герои.

Повече за огнения спектакъл -  ogunya.com.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Спазвате ли диета в момента?