.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Огледалата на града" от Елиф Шафак е роман за изгнаническата съдбата на различните

Евгений Милов | преди 34 седмици
Огледалата на града от Елиф Шафак
Снимка: Егмонт
"Човек открива своята идентичност, когато се научи да живее с всичките си противоречиви същности. Моят роман е за напрежението и разделението, за различните начини да се справиш със съдбата на изгнаник", казва турската писателка

Темата за идентичността често присъства в романите на Елиф Шафак, но в „Огледалата на града“ авторката ѝ отделя специално внимание. Пречупвайки личните съдби на главните герои през призмата на исторически събития, Шафак успява да създаде живи и вълнуващи образи, които са изправени пред предизвикателството да намерят себе си.

"Човек открива своята идентичност, когато се научи да живее с всичките си противоречиви същности", казва Елиф Шафак. "Моят роман е за напрежението и разделението, за различните начини да се справиш със съдбата на изгнаник", допълва още авторката.

Елиф Шафак e бисексуална - и в това няма нищо шокиращо"Никога не съм имала куража да заявя в публичното пространство, че самата аз съм бисексуална", заяви турската писателка

Историята в романа започва в Испания и завършва в Истанбул, на другия край на Средиземноморието. Седемнадесети век е време на дълбоки промени, период на дълбока трансформация, чиято цена трябва да платят различните. Това, което се случва в Испания, е много подобно на онова, което предстои да се случи в различни части на света – елиминирането на малцинствата в името на изграждането на монолитно „ние“. Инквизицията в Испания преследва арабите, евреите, конверсите.

Огледалата на града от Елиф Шафак
Снимка: Егмонт

„Огледалата на града“ е вторият роман на Елиф Шафак, публикуван на турски език през 1999 г. Книгата излиза в България като част от издателската линия „Анишър“ на „Егмонт“. 

Елиф Шафак е най-четената турска писателка и утвърден автор на редица книги, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Чест”. Творбите на Елиф Шафак са предевени на повече от 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като The New York Times, The Financial Times, The Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Пише на турски и на английски език, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?