Темата за идентичността често присъства в романите на Елиф Шафак, но в „Огледалата на града“ авторката ѝ отделя специално внимание. Пречупвайки личните съдби на главните герои през призмата на исторически събития, Шафак успява да създаде живи и вълнуващи образи, които са изправени пред предизвикателството да намерят себе си.

"Човек открива своята идентичност, когато се научи да живее с всичките си противоречиви същности", казва Елиф Шафак. "Моят роман е за напрежението и разделението, за различните начини да се справиш със съдбата на изгнаник", допълва още авторката.

Историята в романа започва в Испания и завършва в Истанбул, на другия край на Средиземноморието. Седемнадесети век е време на дълбоки промени, период на дълбока трансформация, чиято цена трябва да платят различните. Това, което се случва в Испания, е много подобно на онова, което предстои да се случи в различни части на света – елиминирането на малцинствата в името на изграждането на монолитно „ние“. Инквизицията в Испания преследва арабите, евреите, конверсите.

Снимка: Егмонт

„Огледалата на града“ е вторият роман на Елиф Шафак, публикуван на турски език през 1999 г. Книгата излиза в България като част от издателската линия „Анишър“ на „Егмонт“. 

Елиф Шафак е най-четената турска писателка и утвърден автор на редица книги, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Чест”. Творбите на Елиф Шафак са предевени на повече от 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като The New York Times, The Financial Times, The Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Пише на турски и на английски език, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.