Остров-лабиринт, наречен "Островът на тишинавтите", до който ще се стига със сал по вода, интерактивен танцов спектакъл Trinity, съчетаващ в себе си хореография, 3D mapping и музика, цирков театър "Нибрай", предлагащ цяла палитра от участници и забавления и приключенската real-life experience игра "Беглишки нинджи" се включват в програмата на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, който ще се проведе на 27, 28, 29 и 30 август и издига мотото ИГРАЙ, БЪДИ, ТВОРИ!

С тазгодишната си програма, организаторите искат да създадат на посетителите своите гости едно уникално преживяване! Дейностите ще се провеждат на локации в фестивалната зона или около нея – като например Тихата поляна, на сцена във водата; в гората и на остров в язовира.

"Островът на Тишинавтите" е сетивно приключение, създадено специално за повода от екипа на "Театър на сетивата София". Вдъхновени от вълшебната природа на Родопите и необитаемите острови в язовир Голям Беглик, "тишинавтите" ви канят надалеч, където ще отключи сетивата и ще даде неочаквани възможности за сътворчество и себеизследване отвъд думите. "Островът на Тишинавтите" е продължение на експериментите, провеждани от  "Института за изследване на Тишината" – познат на публиката с последния им едноименен спектакъл.

"Театър на сетивния Лабиринт" представлява интерактивен артистичен процес, който води до създаването на необичайно представление, пряко обвързано със специфичния контекст на локацията.  Пърформанс, в който ролите на "зрител" и "актьор" се смесват и те се превръщат в равнопоставени сътворци на едно уникално преживяване. Едновременно древен и съвременен ритуал, при който посетителите преминават през инсталация/лабиринт, където ги очакват вълнуващи сетивни преживявания /слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови/. Едно лично пътешествие обратно към себе си.

Характерно за "Театър на сетивния Лабиринт" е, че посетителите не са просто консуматори на артистичен продукт, а са активни участващи в театралната игра. Публиката преминава индивидуално през специално подготвена пространствено-театралната инсталация, която предлага уникални лични срещи с артистите и интензивни сетивни усещания. На тези срещи посетителят (сам) определя каква е историята, играта или действието. 

През последните години екипът на "Театъра на сетивата София" с активното съдействие на Глобал Вижън Съркъл са реализирали следните спектакли – лабиринти: "Дървото на Живота" (Иракли, 2011), "Фабрика за Приказки" (София, 2011), "Техно-магика" (Национален Политехнически Музей, 2012), "ТЕРМИНАЛ ∞" (Bulgaria mall, 2013), "Институт за изследване на Тишината" (VertigoTower, 2014),"Република на въображението" (Велико Търново, 2014),"Пътуване във Всичколената" (за деца, Bulgaria mall, 2014 -2015).

Интерактивният танцов перформънс "Trinity" е спектакъл, който посредством танц, 3D mapping и музика, изразява търсенето, откриването и състоянието на триединството – дух, душа и тяло. Трима танцьори разказват историята за триединството в заедността, но и в отделната личност. Постепенно публиката е въвлечена в едно пространство на свободно изразяване на творческите способности, където може да изследва, играе и преразглежда себе си.

Идеята и хореографията са дело на Габриела Петрова, Боряна Хаджиева, Кристина Тодорова. 3D mapping-ингът е изготвен от Георги Христов - Elektrik.me, музиката е аранжирана от Maharishi, а костюмите са поверени на EnchantedTree.

Цирков театър "Нибрай" изпраща послание за радост, игри, развитие и творческо вдъхновение. Програмата, която подготвя екипът е шарена и пълна с живот. На Тихата поляна ще се заселят весели жонгльори, акробати, музиканти и артисти. Тази година към формацията ще се присъедини редица международни и български участници.

През деня, специално за БЕГЛИКА ФЕСТ, цирковият театър е подготвил кръжоци по жонглиране, акробаланс (за родители с деца и за големи), въздушна гимнастика, сутрешна йога, контактна импровизация, въртене на пой и още много забавления.

Вечерите на БЕГЛИКА ФЕСТ ще бъдат под ръководството на "Нибрай". Атрактивната подгряваща програма и откритата сцена за таланти ще само началото. По време на фестивала ще станете свидетели на невижданото и нечувано представление "Стъпки към звездите", в което артистите на "Нибрай" ще въвлекат публиката към космическите циркови номера.

Цирков театър "Нибрай" отправя покана към всички артисти, които биха искали да покажат своите сценични (театрални, танцови, циркови, куклени, визулани) произведения пред фестивалната публика. Повече информация и кандидатура за включване може откриете тук.

"Беглишки нинджи" е част от платформата "IPLAY.NINJA" - най-новият проект на ММУУЗЗАА, който ще бъде премиерно представен на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015.

Това е приключенска real life experience игра, която е комбинация от фантазия, спомени от книгите игри, изпитание на физически и умствени способности. Всеки участник е герой от друго време и пространство - той разполага със собствена вълшебна кесийка, съдържаща шет зарчета, молив, папирус и карта. По време на играта ще се събират още много други артикули, амулети и точки.

В нея ще участват отбори от по двама души. Основната идея на приключението е всеки отбор "нинджи" да бъде тестван в петте познати на всички ни елементи: Вода, Огън, Въздух, Земя, и разбира се, Човек.

Всеки елемент включва шест различни мисии или общо тридесет, сред които: гребане с каяк, колело, стрелба с лък, мисловни задачи, модели за оцеляване и още много, които засега са запазени тайна, за да бъде изненадата пълна. Задачата на отборите е да преминат колкото може повече мисии-изпитания.

БЕГЛИКА ФЕСТ ще награди трите най-добри отбора с атрактивни награди, сред които  палатка, къмпинг оборудване и аксесоари, осигурени от верига магазини СТЕНАТА. Таксата за участие е включена във фестивалния билет, а записването се осъществява предварително на [email protected] и на място на инфо центъра на фестивала.

Всичко това плюс още множество атрактивни пърформънси, иновативни форми на изкуство, беседи, работилници, кръжоци, музика, спектакли, спорт и йога практики, екстремни забавления и какво ли още не очаква посетителите на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, който ще се случи на 27, 28, 29, 30 август 2015.