Музикантите от консорта за старинна музика Concerto antico и католическата енория „Св. Йосиф“ в София организират тържествен коледен концерт на 30 декември от 19:30 ч. в католическата катедрала „Св. Йосиф“ (София, ул. „Κняз Борис I” 146). Почитателите на старинна музика могат да й се насладят безплатно, защото входът е свободен.

Ще можете да чуете изпълненията на Ивайло Данаилов и Звезделина Йорданова – цигулки, Ивайло Донков – тенор, Миглена Павлова – сопран, Станислава Георгиева – континуо и Янко Маринов – орган и континуо, които ще представят шедьоври от бароковата епоха.

В програмата ще прозвучи известният и Kонцерт за две цигулки в ла минор от Антонио Вивалди; църковната кантата Herr, wenn ich nur dich habe [BuxWV 39] (Господи, ако имам само теб) и соло композиции за орган – Magnificat primi toni [BuxWV 203] и Прелюд в g [BuxWV 150] от Дитрих Букстехуде; рядко изпълнявана латинска католическа църковна музика от Хендел – Salve Regina [HWV 241] и Laudate pueri Dominum [HWV236] за глас, две цигулки и басо континуо (творба, съхранена в най-ранния стигнал до наши дни автограф от ръката на Хендел); части от Месата в си минор от Бах [BWV 232] и от ораторията „Израел в Египет” от Хендел [HWV 54].

Малко история…

Консортът за старинна музика CONCERTO ANTICO (The Consort of Early Music CONCERTO ANTICO) е основан през 2000 година от Янко Маринов, за да отбележи официалната визита на Н. В. Маргрете ІІ - кралица на Дания в България. Оттогава ансамбълът има активна концертна дейност, търсейки първообраза на музиката и значението му за духовността на всеки един от нас.

През 2012 г. предстои осъществяването на новия музикален проект „Изток – Запад – по пътя на хармонията”, в който се предвижда и световната премиера на няколко „новооткрити” и „възстановени” по единствен екземпляр партитури с камерна музика от северно-германски барокови автори.