„Нови хора“ е роман, написан през 1916 година, когато, като тежко ранен офицер, авторът Любомир Лулчев изживява дни, които може да са му последни. Това е и моментът на духовния му прелом.

Кой е Любомир Лулчев?

Роден на 18 октомври 1886 г. в с. Кнежа., завършва мъжката гимназия в Русе. След това учи 2 години медицина в Букурещ. По-късно завършва Военното училище в София. От 1908 г. е подпоручик в българската армия. Служи в 36-и пехотен козлодуйски полк и 16-и пехотен ловчански полк, като ротен командир в инженерната работилница и към Железопътната бригада. След спечелен конкурс на военното министерство заминава за Великобритания, където завършва авиация. Участва в Балканските и Първата световна войни, като през 1915 г. е тежко ранен и изпада в кома. След войната е подполковник и началник на техническа служба в инженерна работилница.През 1919 г. е уволнен от служба. Става привърженик на учението на Петър Дънов. Издава няколко книги, сред които са „Ясновидството и ясновидските предсказания на Лулчев“, „Обществен морал и Дънов“ и други. По-късно става съветник на цар Борис III. След 9 септември 1944 г. е арестуван. Осъден е на смърт от т.нар. Народен съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г.

Автор на над 15 книги и някои не са преиздавани последните 50 год. Книгата „Нови хора“ е една от тях.

На премиерата на книгата, Даниел Капсъзов, негов роднина и издател, споделя, че макар Лулчев да набляга на това, че книгата е роман, а не история, това е било по-скоро за да се предпази от някакви последствия. „Смятаме, че той в романа си описва именно атентата в „Света Неделя”, но го представя като атентат в казино. В действителност, през пролетта на 1925 г. Лулчев, със съдействието на генерал Алекси Стоянов, посещава цар Борис III и го предупреждава, че се готви атентат срещу него. Така по време на атентата в църквата на 16 април 1925 г. царят отива на погребение на двама загинали пилоти и така спасява живота си. Той казва на цар Борис III следното: „Ти не можеш да бъдеш цар на българите, защото ги делиш. Не може да ги делиш по цвят на кожата, не може да ги делиш на бедни и на богати. Един цар отговаря за всички.”

Романът се разпространява и може да купите от Widows sons – Bulgaria. Дейността им е съсредоточена и в подкрепа на деца и младежи, растящи извън семейна среда и настанени за отглеждане в институции за деца. Средствата от продажбата на книгата ще бъдат предоставени под различни фoрми на тези деца.