На 20-ти и 21-ви септември градът на тепетата за девети път ще се превърне в една грандиозна и широкообхватна сцена на открито.

Именно Пловдив е градът в България, който пръв отваря вратите си и приветства набиращия все по-голяма световна популярност културен проект, роден в Берлин през 1997 г. и известен най-вече под името „Нощ на музеите”. Това се случва на 30 септември 2005 г. по инициатива на Веселина Сариева и Галерия „Сариев”. От тогава насетна събитието се реализира ежегодно у нас, а „Нощта на музеите и галериите – Пловдив” се превръща в емблематично събитие със значимо присъствие и влияние върху всички останали културни прояви и събития в България.

Богатата, разнолика и многоспектърна културна програма на събитието всяка година привлича голям брой посетители. Сред акцентите тази година ще бъдат:

• Откриване на Малката базилика - наскоро реставриран уникален за страната архитектурен обект.
• Летене с балон над Пловдив
• Откриване на Кино „Космос” с изложби,представяне на различни занаяти и прожекции на стари ленти, видели бял свят за първи път в киното
• Спектакъл-шествие из централните улици на Пловдив по сцени от пиесата на Иван Добчев "Възвишение и Дядо Юван". Сред актьорите, участващи в уличното представление ще бъдат Асен Блатечки и Бойко Кръстанов
• Проектът на американските артисти Оливия Робинсън и Джеси Стайлс, който ще бъде демонстриран с помощта на анимация, светлинна инсталация и музика на Римския стадион на Филипопол в центъра на Пловдив.

Продължава >>

Особено внимание „Нощта на музеите и галериите – Пловдив” тази година обръща на най-преданата и любознателна аудитория – децата. Предлагаме ви да се запознаете с детската програма на събитието и да дадете шанс на малчуганите да се докоснат до магията на изкуството, науката и историята, да разширят кръгозора на познанията си, да почувстват силата на сътворяването и порива на духа.

Детска програма: НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ - Пловдив

20 септември

17:00 - 20:00 - „Приключения в небето и под него“

Място - МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА – ПЛОВДИВ, с. Крумово, летище Пловдив

Посетителите ще могат да видят отворени кабините на самолетите Ан-2, МиГ-21 бис и вертолета Ми-24. В салона на пътническия самолет Ан-24 ще се представи филм, тематично свързан с профила на музея. За децата ще има специални подаръци в чест на 22-рата годишнина от създаването на Музея на авиацията.

18:00 - 19:00 - „Приключения в небето и под него“

Ще бъде издигнат балон, с който най-смелите посетители ще могат да разгледат експонатите от външната експозиция и околността на музея от „птичи поглед“ и ще получат грамота за полета си.

ДЕТСКИ ПАНАИР – ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ EASYART

Място - ул. „Авксентий Велешки“ 20, Общински съвет Пловдив /бившия Младежки дом/

„Детски панаир” е най-големият детски фестивал в България, с двудневна разнообразна програма oт ателиета със свободен достъп за деца, даващ им възможност да се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта. Организира се от фондация „EasyАrt“ и има за цел да приобщи децата към културните институции - музеи и галерии, чрез специално създадени тематични образователни игри и ателиета. Така институциите се превръщат в интересно и привлекателно място за малчуганите и техните родители. „Детски панаир“ предоставя възможност на по-широк кръг семейства да се включат в разнообразни културно-развлекателни и възпитателни инициативи. Основни партньори на събитието са културните институции (музеи и галерии) в различните градове в България. До сега Детски панаир се е провеждал в София, Бургас и Враца.

Продължава >>

16:00 - 20:00 - Игри за деца и възрастни

Място - градинката на Джумаята

Ще можете да участвате в „Моят Пловдив“ - игра с архитектурни елементи; „Археологическите потайности на Пловдив“ - игра с археологическите находки на Пловдив; „Тайните на музеите в Пловдив…“ и др., както и в ателиетата по макиаж и стенопис.

6:00 - 01:00 - „Мисия в космоса“ и „Тайните на морското дъно“

Място - Общински съвет Пловдив /бившия Младежки дом/, ул. „Авксентий Велешки“ 20

Мечтата да пътувате и опознаете слънчевата система, може да бъде реализирана. Облечени като космонавт, ще получите космическа мисия и ще летите между планети и съзвездия. Ако пък искате да опознайте тайните на моретата и океаните и да видите техните обитатели, елате и пътешествайте с подводница.

20:00 - 01:00 - Светещ макиаж, светещ стенопис, фотография със светлина, театър на сенките, светеща зумба, жонглиране с огън и светещ театър

Продължава >>

21 септември

ГАЙО ШОКОЛАД

16:00 - 20:00 - „На гости в шоколадовата работилница“ – посещение и работилница за деца над 7 г.

Място - ул. Крайова 4

За първи път шоколадовата работилница „Гайо“ ще бъде официално отворена за посетители в рамките на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“. Ще бъде подготвена образователна програма-уъркшоп, при която посетителите ще имат възможност директно да се докоснат до всеки един от етапите на изработване на шоколада.
(Предвижда се посещенията да бъдат организирани на всеки 30 мин. за група от максимум 7 човека, предварително регистрирали се за събитието. Със своята регистрация всеки участник приема да спазва вътрешния ред и изисквания по време на своя престой в живия музей на изкуството на шоколада.)

ДЕТСКИ ОТДЕЛ НА РНБ „ИВАН ВАЗОВ“

Място - ул. „Авксентий Велешки“ 15

17:00 - 19:00 - Творческа работилничка за мини картини – IV: „Сянката ти – цвят и сияние“ – уъркшоп на Мария Петрова в Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“

Събитието е подходящо за обичащите рисуването - възрастни и деца. Ще се забавлявате с изпробването на различни материали /въглен, креда, перманентни маркери/ и техники /смятат отново да Ви изненадат/. Ще се насладите и на релаксиращите звуци от природата, които ще ви вдъхновят за творчество. Създаденото произведение на изкуството ще стане част от импровизирана изложба.

РАДИО ПЛОВДИВ

16:00 - 20:00 - „Деца рисуват цветя“ в Културен център на Радио Пловдив – уъркшоп, изложба, прожекция на Хикмет Четинкая, Шукран Истанболу и Чоатай Гьокмен, Турция.

Място - ул. „Дондуков” № 2

Хикмет Четинкая с двама свои ученици – любители-художници ще проведе уъркшоп с деца от начална и прогимназиална възраст под надслов „Деца рисуват цветя“. Нарисуваните картини ще бъдат експонирани в салона на Културния център за 20 дни. Успоредно с уъркшопа в залата на Културния център ще се прожектират филми за школата на Хикмет Четинкая.

19:00 - 01:00 - „Деца рисуват цветя“ – изложба на Хикмет Четинкая, Шукран Истанболу, Чоатай Гьокмен, Турция и деца от училище „Алеко Константинов“

В изложбата ще бъдат аранжирани по едно платно на всеки от тримата гости от Турция и рисунките на децата, които ще рисуват реплики на тези платна по време на уъркшопа.

Продължава >>

ДЕТСКИ ПАНАИР – ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ EASYART

10:00 - 18:00 - „Детски панаир“ – Пловдив

Място - Царсимеоновата градина

Посетителите ще могат да участват в ателиета по: енкаустика – древна живописна техника, която се рисува с восъчни бои, използват се метални инструменти, които се нагряват, за да разтопят боята и тогава цветът се поставя върху основата. Техниката дава възможност за многообразие в живописните похвати; ебру (рисунки във вода) – техника, съществуваща още от ХІХ век. Боите се разнасят върху водната повърхност по различен начин и художникът може единствено да им даде насока. Рисуването върху вода не е мимолетно изкуство, защото картината след това се пренася върху хартия; детска архитектурна работилничка; други ателиета: стенопис, рисунки с пясък, робопарънс, цирк на науката, фотография, бижута, стъклопис, рисунки на асфалт, детски играчки, пиксел арт, животни от картон, „Тайните на морското дъно“, „Мисия в космоса“, музикално ателие „Фортисимо“, глобус и др.

ПРОЕКТ НА БРИТАНСКИ СЪВЕТ

16:00 - 18:30 - Демонстрация на физични и химични опити – доц. Тодорка Димитрова, Факултет по физика и инженерни технологии на ПУ, финалист от FameLab, и помощници – студенти и ученици.

Място - Римски стадион на Филипопол, Джумая

„FameLab“ e поредица от забавни събития, в които наука и култура се преплитат, за да заразят публиката с желание да знаят повече и да опознаят лицата на младата българска наука. Вижте как звездите на конкурса за популярно говорене за наука „Лаборатория за слава FameLab“ ще разбият стереотипите за учени. От сцената на „Нощ на галериите и музеите – Пловдив“ ще стартира и кампанията за набиране на нови участници в конкурса през 2014 г.

REPORTEEN

16:00 - 20:00 - „ReporTeen“ – уъркшоп на Център за образователни инициативи

Място - ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. Хан Кубрат 15
Основен партньор на детската програма е фондация Easyart.

 

Подробна информация за всички останали събития около „Нощта на музеите и галериите – Пловдив” може да научите от сайта на изданието >> http://night.bg/bg/ .