Представяме ви няколко интересни нови книги:

Снимка: ИК Colibri„Кучешки дни”
Алисия Хименес Бартлет

На полицейски инспектор Петра Деликадо и помощник-инспектор Фермин Гарсон, познати на българския читател от „Хартиени мъртъвци“, е възложен наглед банален случай – след нанесен побой е намерен в тежко състояние някакъв – по всички признаци – маргинален тип. Оказва се, че единственото същество, което го познава, е помияр, чието родословно дърво, както се подразбира, също като дървото на пострадалия, меко казано не се отличава с изключителност. Мъжът умира, без да дойде в съзнание. Двойката детективи предприема разследване, в което единствената диря е кучешката, но тя ще остави трайна следа и върху личния живот на двамата професионалисти. Този черен криминален роман, майсторски извезан от Хименес Бартлет, ще достави удоволствие не само на любителите на кучета...

От ИК Colibri, цена: 14 лв.

Снимка: ИК Colibri„Пътник без билет”
Георгий Данелия

В най-смешното може би издание на библиотека „Амаркорд“ Георгий Данелия разказва куп забавни случки не само от снимачните площадки, но и от живота – онзи от годините на развития социализъм и застоя, когато успява да създаде своите несравними шедьоври. Открил 18-годишния Никита Михалков като актьор в неостаряващия "Аз крача из Москва", заснел култовата черно-бяла комедия "Трийсет и три за обикновен човек", оказал се с един зъб повече в устата си, след успеха на знаменития "Не тъгувай!" Грузинецът Данелия може да снима каквото си поиска. Един от най-нежно лиричните поети на съветското кино, със своя незлобив присмех той успява да разкрие човешката душа както малцина други. Филмите му – сред тях "Афоня", "Мимино", "Есенен маратон" и "Кин-дза-дза" – успешно комбинират иронията и сатирата, сарказма и гротеската и най-често са трагикомедии за парадоксите на съветския живот.

От ИK Colibri, цена: 18 лв.

Снимка: ИК Colibri„Зимно пътуване”
Амели Нотомб

"Като всички останали и аз се нервирам, когато ме претърсват по летищата. Досега не се е случвало да не предизвикам прословутото бипкане и мъжки ръце да не ме опипат от глава до пети. Веднъж не се стърпях и казах: „Наистина ли смятате, че искам да взривя самолета?” Идеята явно не беше добра и ме принудиха да се съблека. Хората нямат чу вство за хумор. Днес отново ме претърсват и се нервирам. Знам, че бипкането сега ще започне и мъжки ръце щ е ме опипат от глава до пети. Само че този път в 13,30 ч. наистина щ е взривя самолета."
Шуберт композира песенния цикъл „Зимно пътуване”. Амели Нотомб пише своя осемнайсети минироман „Зимно пътуване”. Не, че между двете творби има нещо общо. Просто героят на романа си тананика мотиви от цикъла, а навън е студено. Героят носи странното име Зоил, героинята пък е Астролаб. Има и една писателка аутистка Алиенор. Зоил е лудо влюбен в Астролаб, която пък е до смърт предана на А лиенор. В историята се намесват и халюциногенни гъби, и любовта на Алфред Айфел, а защо Зоил иска да взриви самолета, Амели Нотомб ще ни обясни постепенно, като ни разкрие отношенията му с двете героини и със света. И като ни предложи още едно от своите занимателни четива, изпълнени с фантазия и ирония.

От ИК Colibri , цена: 11 лв.

Снимка:ИК Персей„Кръв”
Александрина Железова

След тежка автомобилна катастрофа животът на Дара се обръща с главата надолу. Оттогава, в продължение на години, я преследват чудовищни кошмари, в които вижда смъртта на десетки непознати хора. Но Дара разбира, че това не са просто сънища, а поглед в бъдещето. Тя е измъчвана от непосилно чувство за вина, че не е могла да помогне на тези хора, а е знаела какво ще им се случи. Един ден Дара разкрива дълго пазената си тайна пред най-добрите си приятели, за да спаси живота им.
Кошмарите се оказват заплаха и за самата нея. След среща със загадъчен млад мъж, който помни само и единствено името си, Дара потъва все по-дълбоко в света на необяснимото, но ще разбере истинската причина за неконтролируемата си дарба.
Може би има неща, които са отвъд всичко, което можем да възприемем...
Романът е част от по-обемен творчески замисъл – трилогията „Sanguis, Anima, Luna Plena” („Кръв, душа, пълнолуние”), наречена така по древно магическо заклинание. Първата книга е вече на пазара.

От ИК Персей, цена: 10,90 лв.