Официалната част на международния София Филм Фест приключи и са ясни победителите във всички категории. И макар и да не можем да се мерим с престижните "Оскар"-и, все пак селекцията и отличията са един доста добър ориентир в дебрите на новото и по-старото кино. Особено, ако сте киномани.

Затова няма как да пропуснем да ви представим накратко кои филми успяха да впечатлят журито и публиката на фестивала.

Започваме с една добра новина - филмът на Драгомир Шолев „Подслон” спечели цели три отличия – за „Най-добър филм” в Международния конкурс (диплом, статуетка и премия от 5000 евро), наградата „Кодак” за "Най-добър български игрален филм" ( диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност 2000 долара) и най-важното - "Наградата на публиката". Многобройните зрители трябваше да посочат своя фаворит сред участниците в "Международния" и "Балканския конкурс" и избраха този (диплом и парична премия от 1000 лева).

Другият български филм, отличен в надпреварата „Домейн Бояр” за балканско кино стана „Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов (диплом, кашон вино и парична премия от  1000 евро).

Наградата „Jameson” за български късометражен филм спечели лентата „Влакове” на Павел Веснаков (диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро).

Според публиката най-добрият документален филм за 2011г. е „Правилата на ергенския живот” на режисьора Тонислав Христов (диплом и премия на стойност 1000 евро).

Освен това, в рамките на вече традиционно организираното филмово предизвикателство ( за трета поредна година в партньорство със “Cinemafia”), награди взеха: за най-добър игрален филм в предизвикателството - “Colours” на екипа “Indigo” и за най-добра анимация – филмът „Хромони” на екип “Yemeney”. Авторите на двата филма получиха и парична премия от 500 лева. Наградените филми ще бъдат показани на международните филмови фестивали, в рамките на „Операция Кино” – Истанбул, Клуж, Сараево и София. Поощрителна награда на журито получава “Untitled” на екипа H2O/No Frame Media.

Наградата на Фипресси отнесе филмът „Симфония на шума” от шведските режисьори Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон.

Наградата за "Режисура" спечели Жоао Нуно Пинто за филма „Америка” (диплом, статуетка и премия от 1000 евро).

Специалната награда на журито отиде при турския филм „Снежнобяло” на Селим Гюнеш.

С награди за цялостен принос към киното пък могат да се похвалят Руси Чанев, актьор (България); Отар Йоселиани, режисьор (Грузия); Клаудия Кардинале, актриса и Клод Льолуш, режисьор (Франция).

За тази година толкова – останалото догодина.

Не забравяйте, че прожекциите на филмите от конкурсните програми продължават до 24 март.