Първото издание на най-големия безплатен фестивал на открито в София SOFIA SPARK FEST ще бъде открито с представяне на изложбата „People of Sofia“. Проектът ще оживее на голямата поляна в Южния парк, за да покаже вдъхновяващите лица и истории на София, които са неразделна част от уловените мигове от живота на столицата. „People of Sofia“ е проект, чиято цел е да покаже разнообразните светове, стаени в на пръв поглед безличната софийска тълпа. Изложбата „People of Sofia“ ни вдъхновява да опознаем себе си, запознавайки се с останалите. 

Освен града и неговите лица, SOFIA SPARK FEST ще даде възможност на своите гости да се запознаят и с далечните космически хоризонти. Благодарение на екипа на „Космически предизвикателства“ посетителите на фестивала ще имат шанса за разберат какво е да се занимаваш с изучаване на Космоса в България. Те ще представят нагледно образователната програма на организацията, която ежегодно събира екип от млади ентусиасти и им възлага да построят прототип на космически проект, давайки им възможност да се срещнат с водещи експерти по космически изследвания от цял свят. Как можете да станете кадети в космическата програма „Космически предизвикателсва“ ще разберете на 15 септември на голямата поляна в Южния парк, а на 16 септември екипът на „Космически предизвикателсва“ ще направи мултимедийно представяне на курса „Space port” - над 150 часа онлайн лекции, които под формата на игра представят всички важни теми, свързани с Космоса. 

На първия учебен ден част от програмата на SOFIA SPARK FEST ще бъде и проектът „Европейски ден на спорта в училище“, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците чрез забавление и нови видове спорт. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа, като по този начин спомогне за повишаване на усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Организацията, благодарение на която инициативата ще се случи в България на 29 септември тази година - сдружение „BG Бъди активен“, ще бъде основна част от програмата и във втория ден на фестивала, когато ще запознае гостите с „Мястото“ -  първия по рода си мащабен Placemaking проект в България, насочен към промяна на публичните пространства. Проектът „Мястото“ се ангажира с подобряване на публичните пространства, инвестиране в нови и различни места, които отговарят на нуждите на местните жители. Как публичните пространства в града могат да се превърнат в живи и ценни пространства за цялата общност и как местните жители да ги припознаят като „техни“? Това са част от въпросите, чиито отговори посетителите на фестивала ще получат от сдружение „BG Бъди активен“.

В събота фестивалната програма започва още в 9.00 ч. сутринта с целодневна спортна програма, която ще продължи до 18.30 ч. и включва безплатни занимания по йога, стречинг, зумба, пилатес, канго, спининг и много други.

Освен разнообразни спортни занимания, съботата на SOFIA SPARK FEST ще премине и под знака на  голямото почистване на Южния парк, което ще бъде открито в 9.30 ч. от певицата Поли Генова и водещият и продуцент Андрей Арнаудов. Всички желаещи да се включат в най-мащабната доброволческа инициатива у нас - кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group, могат да се присъединят към любимите си лица от телевизионния екран и да помогнат за преобразяването на Южния парк. За всички ще бъдат осигурени ръкавици, чували и подаръци, след като заявят своето присъствие на e-mail: [email protected].

В деня на София, 17 септември, най-големият столичен фестивал на открито ще посрещне най-малките и техните семейства с разнообразна програма и работилници по изкуство, кулинария и спорт, както и детски куклени представления, и дори уъркшоп по създаване на приказни истории с актрисата Мая Бежанска. Напълно безплатно децата ще могат да се запознаят и да свирят на различни видове музикални инструменти в рамките на работилниците на „Music play“.