За пореден път фестивалът „София диша” ще затвори ул. „Шишман” за автомобили и ще остави свободно пространството й, за да го запълни с изкуство.

 

Инициативата ще стартира на 4 (събота) и ще продължи и през следващите седмици - чак до края на август. Първото едноседмично събитие е с име „За сцената и хората” – когато асфалтът ще се превърне в сцена, на която ще се разиграва театър на открито – това обаче в часовете между 16:00 и 22:00ч.

В програматана 4 август ще бъдат представени и няколко филма – „Обедна почивка” на режисьора Ивайло Минов, „Коварна игра“ на младия режисьор Мартин Райковски, както и „софийския” филм - „Кой е този град?“ на Мария Аверина, който ще се излъчи в 21:00 ч. в градинката на „Св. Седмочисленици”.

Театърът и неговите разновидности ще заемат място на „Шишман” на 5 август. Монолог в стил Stand-up Comedy на тема "Ситуацията по софийските улици и категории шофьори" - от актьора Мирослав Симеонов. Младата и талантлива актриса Диана Милушева съвместно с Валери Кирилов (автор и хореограф) ще изиграят за гостите „Моноспектакъл на една идея“. Участие ще вземат и „Ха-ха-ха Импро театър“, които ще провокират публиката чрез своите си "номера".

Освен тематичните участници за тази неделя програмата на „София диша” е пълна и с други разнообрази активности. Например танцова формация "Софистик-живо" ще представят на посетителите К-PОР улични и хип-хоп танци, както и уъркшоп за сценични облекла, в който всеки ще може да се включи. Друга интересна инициатива е подготвена от сдружение „Фабрика за идеи“ - Дървото на идеите ще порасне за един ден на улица „Шишман”, а "градски игри" ще забавляват посетителите с утопични, но реализуеми мисии, също част от преживяването ви с „Фабрика за идеи” и тяхната „Академия за социална промяна”.

Наред с изкуството и спорта, ще бъде обърнато внимание и на образователната част. Емил Джасим от „Център за образователни инициативи” ще представи презентация за проекта “Повишаване на Информираността по отношение на Земетресения и Справяне с Детските Емоции" и „Глътка въздух за образованието”.

Неделя следобед на 5 август ще бъде ползотворна и за любителите на спорта. Гости на „София диша” е и клуб „Левски”, както и „Мачирски спорт”, които са организирали разнообразни спортни занимания за деца и възрастни.

Е, да подишаме заедно?