Представяме ви новата книга на издателство "Вакон""На един черпак разстояние" на Ричард Морей. Тя е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди "Мишлен".

Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едно малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички  подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.

"На един черпак разстояние" е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания. Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.

За автора и книгата >>

За автора:

Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание "Форбс". Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на "Форбс". За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. През 1991 г. издава биографията "Пиер Карден: човекът, който стана лейбъл" без съгласието на моделиера, за която "Файненшъл Таймс" пише: "Това не е нито агиография, нито целенасочена атака. В нея той е уловил същността му". "На един черпак разстояние" е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, а по-късно по него е направен и филм, чиято премиера у нас бе миналия петък, Негови продуценти са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри, а главната женска роля е поверена на Хелън Мирън. Понастоящем Ричард Морей живее във Филаделфия със съпругата и дъщеря си. Повече за него може да откриете на http://www.richardcmorais.com/

Отзиви за книгата:

"Много харесах тази книга. Пленителна и колоритна, чувствена и емоционална."
Джоан Харис, автор на "Шоколад"

"Невероятно! Една наистина завладяваща човешка история, изобилстваща с най-разточителното и изтънчено кулинарно порно от Зола насам. Това без съмнение е най-добрият роман, чието действие се развива в света на кулинарията. Книгата е изключително интригуваща от начало до край. Искаше ми се да продължи още 300 страници."
Антъни Бурдейн, "Поверително от кухнята"

"Прекрасен роман, жив и дълбок, който майсторски проследява пътешествието между кухни и култури."
Сюзън Орлеан, автор на "Крадецът на орхидеи"

"Невероятно забавен и щур разказ за живота, любовта и случващото се в една френска кухня."
"О – Списанието на Опра"

Вече на книжния пазар, от издателство "Вакон", 272 страници