Младежкият театър

продължава да ни трогва, радва и вълнува, нас и децата ни, вече 68 години. Въпреки трудностите, мечтата на българската интелигенция, на културната ни общественост, на всички, които обичат театъра, мечтата да се създаде сцена, посветена на спектаклите за деца, става реалност.

На 25 януари на далечната 1945 година,

театърът вдига завесите за своята първа премиера "Котаракът в чизми" – постановка на П. К. Стойчев, инсценировка Нина Стойчева - Данчова. Спектакълът се играе на малката сцена в сградата на старото кино "Балкан", от което в наши дни не са останали дори спомени.

Малко по-късно обаче, актьорите-ентусиасти се настаняват в новата тогава сграда на бул. "Княз Дондуков". Въпреки, че годините минават и съдбата често поставя на изпитания влюбените в Мелпомена театрали, Младежкият театър радва и успява да остави незаличими спомени в сърцата на поколения софиянци и гости на столицата.

Независимо от дългите години ходене по мъките

– смяна на адреси, търсене и събиране на средства за възстановяване, продължителни и нежелани ваканции, пожар и безкрайни ремонти, Младежкият театър възкръсна през 2006 г. Обновеното културно светилище получава името на големия актьор Николай Бинев, и този път е с две сцени – голяма и камерна.

Храмът на театралното изкуство, наречен младежки,

продължава и ще продължи да дарява трепети и възторзи на стари и млади, но най-вече – на най-малките, но най-верни почитатели на великото изкуство – децата. За тях и за всички нас тази година ни очаква огромен и пъстър репертоарен букет от спектакли. Ще имаме възможност да видим "Кола Брьонон" по Ромен Ролан, "Г-н Балкански” от Георги Данаилов, "Три сестри" от А.Чехов, "Карлсон, който живее на покрива" от любимката на поколения деца Астрид Линдгрен, "Спящата красавица" по Шарл Перо, "Островът на съкровищата" от Кен Лудвиг по романа на Робърт Луис Стивънсън, "Малкият мук" по Вилхелм Халф, премиерата на новата пиеса от Стефан Цанев "Деца на света".

Най-интригуващото събитие

е, че тази година отново ще можем да се докоснем до изкуството на младите незрящи актьори от Невиждан театър – единствения по рода си театър на сенките. На камерната сцена те ще ни представят спектакъла "Сянката на моята душа", автор и режисьор Велемир Велев, постановка Мая Петрова. Едно видение, което трогва, вълнува и отваря очите ни за иначе невидимия свят на духа и светлината.

Направете своя избор сега. А ако ви е трудно, оставете вашите деца да го сторят вместо вас!