Заобиколени сме от голи/полуголи/разголени жени. Те са навсякъде – в списанията, по билбордовете, по телевизията, подиумите и в съзнанието ни. Те са еднакви – слаби, с равномерен тен, техните "телеса" не се подават и с милиметър отстрани на ластиците на прашките и сутиена – тези "инквизитори" от 80% полиамид и 20% ликра сякаш галят телата им, както и всичко останало, което докосва тези тела, всъщност... погледи!

Всички тези жени са перфектната жена от ДНЕС. И те присъстват, за да ни вдъхновяват – да отслабваме, да купуваме, да правим секс... да се депресираме и след това да купуваме лекарства срещу депресията или карти за фитнес. Те не ходят по улиците, те не са в реалния живот, защото нито една от тези перфектни жени не е перфектна, също както всички останали хора. Просто има други неперфектни хора, които могат да ги обработят до достигане на "представата", която същите тези хора са наложили с постоянство отдавна.

Едно време е било друго. Голите женски тела са вдъхновявали изкуство. Не е било недопустимо да си с паласки и да си муза. Гоген едва ли би те нарисувал, ако над перфектните ти скули, не грее поглед, прожектиращ екзотиката и загадачността на далечен остров.

Лорън Уейд е старши фоторедактор в сайта TakePart.com и решава да онагледи контраста между хубавото СЕГА и ПРЕДИ, обработвайки с фотошоп едни от най-популярните в света картини с жени така, както й се налада днес, всекидневно, да обработва снимки на съвременни дами.

"Раждането на Венера" на Сандро Ботичели Снимка: Lauren Wade/TakePart.com

"Невероятно е в колко много случаи, в които снимки са ретуширани, хората дори не подозират. През последните 5 години, в които съм направила много от бързите и леки корекции, на които индустрията ме е обучила, разбрах и знам, че дори всички да смятат, че някоя снимка е "естествена”, тя не е.", разкрива Лорън Уейд.

Вижте как биха изглеждали някои от най-известните неизвестни жени - музите на художниците, ако бяха подложени на съвременния натиск на модната и рекламна индустрии.

"La Toilette" на Едгар Дега Снимка: Lauren Wade/TakePart.com

"Две таитянки" на Гоген Снимка: Lauren Wade/TakePart.com

"Трите грации" на Рафаело Снимка: Lauren Wade/TakePart.com

Danaë With Eros на Тициан Снимка: Lauren Wade/TakePart.com

Още преработени класики на Лорън Уед ще намерите в TakePart.com.