Международният фестивал за късометражно кино Филмини се завръща на голям екран. В датите 16-ти – 21-ви октомври, салонът на Дома на киното ще посрещне за пети път любители и професионалисти на късометражната форма за новото дългоочаквано издание на фестивала.

И тази година кинофорумът ще покаже най-интересните късометражни филми, произведени след януари 2012 година в жанровете игрално, анимационно и експериментално късометражно кино.

Филмите от цял свят ще се състезават за атрактивни награди в категориите: Голямата награда на Филмини на стойност 1000 евро, Награда на KCB за най-добър балкански филм, Наградата на публиката.

Тази година акцент е Наградата за най-добър български филм, която е изцяло насочена към създаването на нов кратък филм от наградения режисьор и неговия екип. Компаниите Magic Shop и Синемоушън предоставят съответно снимачна техника на стойност 5000 лв. и постпродукционни услуги (цветни корекции) на стойност 2400 лв. за създаването на новата късометражна продукция.

Конкурсните програми на фестивала ще бъдат съпроводени от паралелните секции „Лабó” – с експериментални филми и „Избрано от световен екран”, представяща най-ярките заглавия от последната година, обиколили престижните фестивали в чужбина и у нас.