Кой не знае агент Кей, кой не е виждал агент Джей?

Уил Смит и Томи Лий Джоунс се събират отново с режисьора Бари Зоненфелд около 10 години след първата им работа по поредицата за смешната страна на тайните агенции и озаптяването на извънземните. „Мъже в черно III” следва добре познатата и проверена формула от предните си „издания” – разбирай – той е все така приятно неангажиращ и лежерно забавен, с много специални ефекти, смешни извънземни, предрешени като най-обикновени хора, „драматични” обрати и най-вече - Уил Смит. И докато в предните епизоди на фокус бяха най-вече проблемите с извънземните, този път сценаристите и режисьорът решават да запазят горното като здрав гръбнак на сюжета, но освен това се стараят той да скочи още по-дълбоко в отношенията между двамата агенти. И най-вече - да пораздуха ъгълчетата на мистерията около образа на Кей – вечно сърдитият и строго дисциплиниран герой на Томи Лий Джоунс.
За целта нашето момче Джей (Уил Смит) се връща в миналото, за да предотврати смъртта на партньора си, „получила" се след чуждоземна и много враждебна интервенция в историята. По мъжки. Естествено, виновник е задължителният злодей висока класа – Борис Животното (за чиято роля първоначално е обмислян Саша Барън Коен, но впоследствие е избран Джемейн Климънт), както и приятелката му - изиграна от Никол Шерцингер (която слушала много Led Zeppelin, за да се подготви за ролята си). И така - изстрелването на Аполо 13, броманс* по учебник, хипита, шейсетарски прически, готини мадами, грозни извънземни, младата и много по-романтична версия на един бъдещ костелив орех на име агент Кей и много забавни моменти.
А, да - всички личности, оставили следа в човешката история са или извънземни, или агенти, нали помните? В този смисъл не мога да пропусна срещата с един много симпатичен Анди Уорхол, но още повече препоръчвам никому известния - Грифин (Майкъл Стулбарг). Ще разберете защо, когато гледате филма.

Вече по кината.

*bromance - англ. ез. - смесица между romance (романтика) и bro' (братя) - романтика между мъже, без да има сексуален контекст.