Безспорно едно от най-значимите фотографски събития на годината в България ще бъде изложбата „Този малък свят“ (Small World) на британския фотограф Мартин Пар, представена от Галерия Синтезис. Той е ключова фигура за съвременната фотографията, един от най-известните документални фотографи в света и член на агенция „Магнум“.

Изложбата „Този малък свят“ (Small World) е един от емблематичните му проекти, хаплива сатира, изследваща световния туризъм. В него Мартин Пар осветява „глобалната култура“, която в процеса на търсене на други култури разрушава същите тези култури. Серията е показана за първи път през 1995 година, а изложбата в галерия Синтезис включва четиресет фотографии, заснети в периода 1989 – 2019 година.

Откриването е на 8 февруари от 19 ч. в присъствието на автора, като изложбата ще продължи до 11 март 2020 г.

В един свят, белязан от проблема на „въглеродния отпечатък“ и безпокойството, предизвикано от глобалното затопляне, въпросите, повдигнати от Пар преди повече от двадесет години, стават все по-актуални.

Снимка: Мартин Пар

„Туризмът е най-голямата индустрия в света, така че за мен беше неизбежно да погледна към тази тема. г. .

По повод изложбата галерия Синтезис ще публикува специално издание, което представя серията „Този малък свят“. Графичното му оформление е вдъхновено от туристически брошури, издавани от „Балкантурист“ през 60-те и 70-те години на миналия век.

Мартин Пар идва в България, за да представи изложбата в галерия Синтезис и по покана на Inspiration Photo Conference. Той ще бъде един от осемте лектори на конференция в София на 8 и 9 февруари. Това е второто гостуване на Мартин Пар в България след 1995 г., когато показва изложбата Home and Abroad в София и в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив.

Снимка: Мартин Пар

Мартин Пар (р. 1952) е британски  документален фотограф, куратор, колекционер и съставител на фотокниги. Той учи фотография в Политехническия университет на Манчестър в периода 1970 – 1973 г. Получава международно признание с проекти като „Последният курорт“ (The Last Resort, 1983 – 1985), „Този малък свят“ (Small World, 1987 – 1994) и „Здрав разум“ (Common Sense, 1995 – 1999). В тях той отправя интимен, саркастичен и същевременно антропологичен поглед към различни аспекти на съвременния живот, като документира ежедневието на различните социални класи в Англия и нарастващото консуматорство на Западния свят.

Фотографии на Мартин Пар са част от колекциите на множество големи музеи като „Тейт Модърн“ в Лондон, „Център Жорж Помпиду“ в Париж, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. От 1994 г. той е пълноправен член на агенция „Магнум“, а между 2013 и 2017 г. е неин президент.

Пар публикува над сто книги със свои фотографии и е съставител на повече от трийсет други. Неговата колекцията от фотокниги, една от най-значимите в света, наброява над 12 000 издания, събирани в продължение на 25 години. Тя е откупена от „Тейт Модърн“ през 2017 г.

Работата на Мартин Пар е показвана в над триста самостоятелни изложби по цял свят, включително ретроспективната изложба „Фотографии на Мартин Пар“ (Martin Parr Photoworks) в „Барбикан Сентър“ – Лондон, която пътува из Европа пет години. През 2008 в Haus der Kunst – Мюнхен, е открита изложбата „Светът на Пар“ (Parrworld), която включва личната му колекция от разнообразни предмети, пощенски картички, фотографии на британски и чуждестранни автори, фотокниги и негови фотографии. Изложбата е показвана в различни музеи и галерии през следващите две години.

В периода 2004 – 2014 издателство „Фейдън“ (Phaidon Press) публикува трите тома на поредицата „История на фотокнигата“ (The Photobook: A History), чиито съставители са Мартин Пар и Джери Баджър. Пар работи и над книгата „История на китайската фотокнига“, публикувана от американското издателство „Аперчър“ (Aperture) през 2016. 

Мартин Пар е куратор на два от най-значимите фотографски фестивала: Фотографските срещи в Арл  (Recontres D’Arles) през 2004 г. и Фотобиеналето в Брайтън (Brighton Photo Biennial) през 2010 г. През 2016 г. той курира изложбата „Близко и далечно“ (Strange and Familiar) в центъра „Барбикан“, която показва Великобритания през погледа на чуждестранни фотографи.

През 2006 г. Мартин Пар получава наградата „Ерих Саломон“, последвана от изложбата „Коктейл Асорти“ (Assorted Cocktail), показана на „Фотокина“. На фестивала „Фото Испания 2008“ (Photo Espana) той печели наградата Baume et Mercier за принос към съвременната фотография. През 2017 г. е удостоен с наградата на „Сони“ (Sony World Photography Award) за изключителен принос към фотографията.

През 2017 г. фондация „Мартин Пар“ открива Център за британска фотография в Бристол. Той има за цел да подкрепя и популяризира автори, работещи върху различни теми, свързани с Великобритания. През 2019 г. изложбата Only Human, която включва негови проекти от последните години, e показана в Националната портретна галерия в Лондон.