„Вярвам, че за всяко човешко същество е възможно да постигне онова благословено, неописуемо състояние, в което да чувства в себе си присъствието на Бог.”
Махатма Ганди

Една от най-влиятелните личности на двайсети век, Махатма Ганди е революционен лидер не само в политиката, но и в религията. Получава титлата „Махатма” (Велика душа) заради силата на отдадеността си към Бог и продължава да бъде считан от милиони хора за хиндуистки светец. Тази книга изследва дълбоко религиозните корени на глобалните постижения на Ганди и разкрива чрез собствените му думи интелектуалния, моралния и духовния му подход към божественото.

Подбрани и подредени от М. С. Дешпанде, цитатите в „Пътят към Бог” (издателство Locus, 108 стр., 9 лв.) се позовават на дългогодишните експерименти на Ганди с истината и разкриват същността на учението му за любовта, душата, медитацията, служенето, отдаването и молитвата. Читателите от всяка вяра ще открият мъдрост и вдъхновение в многобройните й послания.

Изданието включва предговор от Арун Ганди, внука на Махатма, и предговор от Майкъл Н. Наглър, професор емеритус по класическа и сравнителна литература в университета “Бъркли”, Калифорния.

„Твърдо съм убеден, че любовта държи земята цяла. Има живот само там, където има любов. Живот без любов е смърт. Любовта е едната страна на монетата, чиято друга страна е истината” – Махатма Ганди

Афористичната сила на Ганди, способността му да обобщава сложни идеи в няколко авторитетни изречения прозира от тези страници. Отделните глави обхващат теми като моралната дисциплина, духовната практика, духовния опит и много други. Водещите принципи на Ганди за себеотрицание, скромност, служене, активна, но неагресивна съпротива и вегетарианство правят писанията му също толкова актуални в наши дни, колкото когато са се появили за първи път.

Мохандас Карамчад Ганди, познат като Махатма Ганди, е политически и духовен лидер с централна роля в индийското движение за независимост. Роден през 1869 г. в Британска Индия, той е пионер на сатияграха – философия, отнасяща се до истината и активната неагресивна съпротива срещу злото. Ганди повежда Индия към независимост от Великобритания и вдъхновява движения за свобода и граждански права по целия свят. Води прост живот, организира самоосигуряващ се ашрам и дори сам прави дрехите си. Храни се първо като вегетарианец, а по-късно – на плодова диета. Често прекарва дълги периоди на пости, както за пречистване, така и в знак на протест. Убит е през 1948 г. в Ню Делхи, Индия.

Откъси от „Пътят към Бог”

Любовта е живот

Ако любовта не беше законът на живота, животът не би оцелявал насред смъртта. Животът е постоянен триумф над гроба. Ако между човек и звяр съществува фундаментална разлика, тя е в увеличаващото се приемане от страна на първия на закона и прилагането му на практика в собствения му личен живот. Всички светци по света, древни и съвременни, са били – всеки според убежденията и способностите си - жив пример на този върховен закон на нашето съществуване. Вярно е – звярът в нас, изглежда, често постига лесна победа. Как иначе би могло да бъде при закон така свещен, както и самата истина? Когато законът започне да се прилага всеобщо, Божията власт ще се възцари на земята така, както е и на Небето... Нямам нужда от напомняне, че и земята, и Небето са в самите нас. Познаваме земята, не познаваме Небето в себе си.

Твърдо съм убеден, че любовта държи земята цяла. Има живот само там, където има любов. Живот без любов е смърт. Любовта е едната страна на монетата, чиято друга страна е истината.

Омразата винаги убива; любовта никога не умира. Такава е огромната разлика между двете. Което е получено чрез любов, остава завинаги. Полученото чрез омраза в действителност се оказва бреме, защото увеличава омразата. Дългът на човека е да намалява омразата и да допринася за любовта.

***

Имайте вяра като на децата

Бих оставил настрана всички рационални обяснения и бих започнал с една проста като на дете вяра в Бог. Ако мен ме има, има Бог. За мен това е съкровена необходимост, както е за милиони. Те може да не са в състояние да го обяснят, но от живота им се вижда, че това е част от него. Искам от вас само да възстановите вярата, която е била подкопана. За да го направите, трябва да забравите много от това, което сте прочели, което обърква интелекта ви и ви кара да губите баланс. Започнете с вярата, която е и израз на смирение и признание, че не знаем нищо, че сме по-малко от атоми във вселената. Казвам, че сме по-малко от атоми, защото атомът се подчинява на закона, управляващ съществуването му, а ние в дързостта на незнанието си отхвърляме закона на природата. Но аз нямам нищо да казвам на онези, които нямат вяра.

Твърдя, че съм човек на вярата и молитвата и дори да ме нарежат на парчета, вярвам, че Бог ще ми даде силата да не го отрека, а да утвърдя, че съществува... По-сигурен съм в съществуването му от факта, че вие и аз седим в тази стая. Мога също да потвърдя, че мога да живея без въздух и вода, но не и без него. Можете да извадите очите ми и това няма да ме убие. Можете да отрежете носа ми, това няма да ме убие. Но разрушете вярата ми в Бог и ще загина. Може да го наречете суеверие, но признавам, че това е суеверие, което прегръщам както съм прегръщал името на Рама в детството си винаги, когато съм се чувствал застрашен или уплашен.