Предлагаме ви три книги - две с шведски корен и една, която ще ви пренесе директно в романтичното време на италианския Ренесанс:

"Мъжът от съседния гроб" - Катарина Масети

Очарователна любовна история – колкото парадоксална и щура, толкова неподправена и забавна.
Романът на Катарина Масети вдъхва нов живот на вечния ребус на любовта с уникалния си хумористичен стил. Романът се се превръща в международна сензация, защото експлоатира измамно простия въпрос защо е толкова трудно за двама необвързани саможивци на зряла възраст да намерят път един към друг.

Тя е Бежовата или Скаридата – изтънчена вдовица, библиотекарка, с респектиращ интелект и спретнат дом – толкова спретнат, че дори бурканчетата с конфитюр са организирани по азбучен ред.
Той е Бени – любезен, отруден и немарлив фермер, който се страхува да не остане „стар ерген“. Срещат се на гробището, разменят сияйни усмивки и... кръвта им кипва...

Катарина Масети е талантлив съвременен творец – едно от най-мощните имена в шведската литература. В актива й като писател има произведения от най-различни жанрове – истории за деца, поезия, скечове, литературни рецензии. „Мъжът от съседния гроб“ е дебютният й роман. Книгата предизвиква необичаен фурор и бива адаптирана с голям успех в киното и театъра.

Цена: 12 лв ИК Colibri

Мадоната на бадемите” - Марина Фиорато

Флоренция, 1503. Когато Бернардино Луини, талантливият ученик на Леонардо да Винчи, се заклева, че всяка жена, която рисува, ще бъде красива като ангел, той няма никаква представа, че ще трябва да почака повече от двайсет години, за да открие своето вдъхновение…

Годината е 1525. Луини е нает да нарисува религиозна фреска в църква из хълмовете на Ломбардия. Художникът вижда в църквата красивата Симонета ди Сароно, наскоро загубила мъжа си в кървавите войни между италианските градове държави, и остава запленен от нейната красота и от тъжните й очи. Той я обезсмъртява като Мадоната в своята най-прочута творба, която и днес може да бъде видяна в църквата „Санта Мария деи Мираколи” в Сароно.

Художникът и моделът му се влюбват  и като символ на любовта им Симонета създава свой шедьовър – тя измисля питие за любимия си от сока на бадемите, които растат в нейната градина. Но докато стенописът и ликьорът стават все по-популярни, връзката на двойката предизвиква скандал, който заплашва любовта им. И дори живота им...

Цена: 14,00 лв. ИК Кръгозор

"Номер 8" - Руслунд & Хелстрьом

17-годишният Джон Мейър Фрей е осъден на смърт за бруталното убийство на приятелката си в Охайо. Докато очаква присъдата да бъде изпълнена, той умира.

Шест години по-късно, след пиянска свада на ферибот, пътуващ между Швеция и Финландия, е арестуван Джон Шуорц. При ареста на мъжа, у инспектор Еверт Гренс се пораждат съмнения. Следвайки безпогрешната си интуиция, той открива, че такъв човек не съществува. Но далеч по-обезпокоителен е фактът, че този мъж е американецът Джон Майер Фрей – обявен за мъртъв и погребан преди шест години в САЩ. Гренс започва разследване, което ще се окаже най-мащабното в кариерата му.

Верни на своя стил, разследващият журналист Андерс Руслунд и бившият затворник Бьорг Хелстрьом използват за основа на романа си рискована, сериозна и провокативна тема – смъртното наказание. След международния успех на „Три секунди” авторите отново насочват вниманието към важен и болезнен проблем на съвременното общество. Романът разнищва един от най-обсъжданите и спорни въпроси в правораздаването в световен мащаб и насочва към нуждата от по-малко поляризиран и политизиран дебат. „Номер 8” е заплетено и многопластово изследване на противоречивите желания за обществена справедливост, търсенето на лично възмездие и необратимите последици от смъртната присъда.

Цена: 14 лева. ИК Ера