.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Любимите приказни герои на хората, които продават… книги - 1

Диана Георгиева | преди 4 години
Приказка
Снимка: Евгений Милов
Какво са чели като малки вече порасналите любители на книги, превърнали страстта си към литературата в професия?

Диляна Еленкова
Снимка: Евгений Милов

Диляна Еленкова,
24 години
книжарница „Хеликон”

(занимава се с продажба на книги от 5 години)

Кой беше любимият ти литературен герой, когато беше малка?
Не съм сигурна, те са толкова много – трудно е да си избереш един... но може би – Питър Пан.

Защо?
Защото е вечното дете.

Какво би препоръчала на детето си задължително да прочете?
В момента има много интересни заглавия, но все пак - „Дневникът на един Дръндьо” – това е страшно хубава книжка за деца, но и за възрастни дори – можеш да седнеш, да си я прочетеш - хей така за разнообразие и да се усмихнеш след това.

Симона

Симона,
35 години
книжарница „Гринуич”

Кой беше любимият ти литературен герой, когато беше малка?
Пипи Дългото Чорапче – няма съмнение, че почти на всички на нашата възраст е тя.

А защо и на теб?
Защото е калпазанка.

Какво би препоръчала на децата си да четат?
Книгите на Джани Родари. В момента с моя син четем „Приказки по телефона” и са много забавни. Препоръчвам я на всички родители, на които им предстои да четат книжки на децата си.

Рубен Лазарев
Снимка: Евгений Милов

Рубен Лазарев,
33 години,
английска книжарница „Elephant”
(графичен дизайнер, занимава се професионално с разпространение на книги от 12 години)

Кой беше любимият ти литературен герой, когато беше малък?
О, той все още ми е – Муминтрол на Туве Янсон.

Защо?
Първо – имаше голямо значение, че и тогава, и сега, силно харесвах Туве Янсон като писателка. Главният герой в нейните книги винаги успява с чест и достойнство да излезе от ситуациите, в които попада. Той е идеал за балансиран мъжки силует, който моето въображение ми е създал в детството. Освен това е доста разумен - хвърля се в приключения, но с мярка. Възприемах го за идеал от мъжка гледна точка – колкото и странно да звучи, защото децата обикновено харесват пирати, войници... е, възхищавах се и на такива, но най-любим ми беше Муминтрол.

Какво би препоръчал на детето си да чете?
Дъщеря ми е на 3 години и няма никакъв избор - в момента е бомбардирана от книжки, които баща й смята, че тя просто трябва да чете. Няма още глас и не осъзнава, че и тя може да си избира. Може да се каже, че кара второ мое детство, естествено - плюс неизбежните неща от нашето съвремие.

Какво би искал да чете, когато стане на 10 или 12?
Ще пропусна поп културата, която дотогава ще се развие със сигурност и ще е по-различна - ще се появят нови звезди. И дъщеря ми със сигурност ще се увлича по това, по което и останалите 13-годишни момичета. След 10 години, когато тя ще е на 13, вероятно ще има нещо ново, което независимо дали искам или не, ще трябва да бъде прочетено. Но моите препоръки със сигурност ще бъдат консервативни. Ще искам да прочете някои книги от българската класика, но не от най-тежките, за да може да ги смели. Освен това, тъй като съм с руски произход – задължително книги от класиката, но ориентирани именно към тази възраст – с патриотична и нравствена насоченост. Те няма да са скучни, нищо че звучи така. И ще направя всичко възможно да ги чете с удоволствие, а не по задължение, защото ако е второто – през едното ухо ще влезе, а през другото – ще излезе.Не забравяйте за творческия конкурс на издателство "Егмонт България" за разказ или картина в рамките на акцията "(Не)задължителни книги за лятото". Повече за него и наградите - припомнете си тук.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?