Тази приятна покана идва лично от Рено Гарсия-Фонс, едно от големите имена в настоящето издание на "Джаз Плюс Фестивал."

"Здравейте, казвам се Рено Гарсия-Фонс и съм контрабасист. Тази вечер ще изпълня соло концерт. Репертоарът е с музика от цял свят - с влияния от Ориента, от Южна Америка, от фламенкото и се надявам хората да се насладят. Благодаря!"
 

Последният му сценичен проект е изцяло солов се намира някъде в пространството между Средновековието и днешния ден, където Рено обича да плува свободно. Както самият той казва - репертоарът му е вдъхновен от въображаемата му разходка между Изтока и Запада, Африка и Латинска Америка. Някои пиеси са соло бас изпълнения, а други са с добавени лупове, предварително записани електронни звуци или перкусия – потропване по баса, щракане с пръсти и други.

Виртуозният музикант се скита в ничията земя и сътворява неземно красива музика, която винаги излиза от тясната стилова рамка. Като на филмова лента се сменят различни картини – ориенталско пътуване с Jey-hounabad, средновековно скитане с Marcevol, завой към Африка с Kalimbass, после Южна Америка с Yupanqui и обратно в барокова Испания с Hacia Compostela. …

Рено винаги е мечтал да разкрие неподозираните възможности на контрабаса и да успее да покаже прелестта на инструмента и силата на музикалното чувство, което може да се предеда чрез него.

Най-добрият начин да се случи това е при досег с това на живо. Затова и виртуозът избира да се изправи пред публика и да осигури два незабравими часа, в които да покаже, че този инструмент може да пее с различни гласове, че и да танцува с лъка на маестрото в ръка.

“Първата ми среща с контрабаса беше, когато бях на 16 години и беше сякаш любов от пръв поглед. Веднага си помислих, че контрабасът предлага не само възможност за изразяване с езика на класиката или джаза, а и на универсален музикален език. Дълго време скитах и търсих своя стил, като изучавах различни култури и техники на свирене и посещавах съответните места.”, споделя музикантът. Днес той е добавил и допълнителна струна на контрабаса си.

Повече за тазвечершния концерт, вижте тук.

Мястото е Sofia Live Club, началото - 20:30ч.