Познато ли ви е онова неприятно чувство, когато трябва да обезкосмявате интимната си зона, докато сте на море, почти всеки ден? Кожата се зачервява, а и вече е поизгоряла от слънцето и може да боли. Всички бързат за плажа, а вие влизате в банята, въоръжена със самобръсначка. Лежите на хавлията, но не разкрачвате много-много краката си, защото все се притеснявате. И на всичкото отгоре, имате чувството, че само вие сте така. Защото на плажа лежат мацки, които са с идеално гладки крака, кожата около банския им е чиста и се пекат във всякакви освободени пози.

Е, и на мен ми се е случвало. Но това лято - край! Вече бях на плаж, къпах се и се пекох и дори за ден не пипнах самобръсначка, нито си правих кола маска преди тръгване. Открих какъв рай е лазерната епилация и искам да ви споделя! Защото малките тайни, които ни правят красиви, трябва да се споделят. За повече щастливи жени на плажа и не само там.

Започнах с процедурите още миналата година (2017 г.). По принцип в пакетите на повечето студиа се предлагат 6 процедури. Това обаче не е гаранция, че след толкова при вас ще има пълен ефект. На мен ми бяха нужни 10. Фототипът ми е между 1 и 2. Имам светлокестенява коса, кафяви очи, нямам лунички, но с времето се сдобих с повечко бенки. Трудно почернявам, но лесно изгарям. За да придобия тен, са ми нужни поне 15 дни на плажа и винаги ползвам някакъв ускорител. Преди да започнете с процедурите, е важно да ви определят фототипа, за да бъде настроен лазерът на правилните честоти.

Много важно - интересувайте се какъв е лазерът преди да изберете къде ще си правите епилацията. Цената и мястото не са единствените важни фактори. С учудване открих, че приятелки ходят в студиа, без дори да знаят каква е машината. Или още по-лошо – знаят – казвали са им, че е поръчвана от китайски сайт!

Снимка: Росица Николова

Процедурите, които направих, са с Elysion PRO на Bul Med Consult –дистрибутор на висококачествени апарати в областта на естетиката и дерматологията.  

Elysion PRO е диоден лазер с мощност 2000 W. Работи на принципа на селективната фототермолиза. Простичко казано – предаване на лазерен лъч с помощта на меланина, като се достигат много високи температури, за да се унищожи фоликула, без да се увреждат околните тъкани.

Два от основните признака, че лазерът действа:

- когато стартира процедурата, започва да мирише. Миризмата идва от фоликулите, които се пукат и изгарят.
- усеща се леко боцкане

Процедурите се правят в интервал 30-45 дни. Но оптималният вариант е да определите времето, заедно с терапевта си, спрямо особеностите на вашия косъм. Все пак сме хора, а не машини и космите ни не растат по даден знак!

Този индивидуален подход особено много ми харесва, защото само така си сигурен, че получаваш най-доброто точно за теб. Режимът на лазера може да бъде променян, в зависимост от графиката, плавността и фототипа кожа. Това е нещо, което някои терапевти пропускат и резултатът е – оплаквания от болка при процедурата или липса на ефект. Никога не ме е боляло, дори в най-нежните зони, а правих пълен интим!

Апаратът има охлаждаща система. Преди да започне същината на процедурата, кожата се намазва със специален контактен гел и се охлажда, за да няма дискомфорт. Ако все пак изпитате неприятно чувство, може да се спре, да се охлади допълнително, и да продължите отново.

Снимка: Росица Николова

Най-трудни за премахване са косъмчетата, които покриват срамните устни. Областта е нежна, а и хормоните които произвежда женското тяло, оказват своето въздействие. Точно в тази част продължиха да ми растат и на мен, въпреки че на триъгълника и около ануса съвсем изчезнаха. Затова поисках още няколко допълнителни процедури, с които да премахнем и последните досадници.

Хубаво е да се обръснете в деня преди процедурата. Така няма да отидете с леко раздразнена от бръсненето кожа. Добре е по време на епилация да не се излагате на активно печене на слънце и да не посещавате солариуми.

Усещането да имаш гладка кожа, без косми, продължително време е невероятно!

След активните процедури, се прави само по една годишно, която е поддържаща.

Ако имате въпроси, ще се радвам да ви отговоря в коментар под статията.