Дебютът на Риана в киното е ролята на лейтенант от флота във военнофантастичен филм, в който извънземни нападат планетата ни със супер хай-тек кораби и с непоклатим устрем да ни изтребят. Обаче… американският героизъм няма граници и така…
Ето така изглежда оригиналът. Снимка: wikipedia

… налице е „Бойни кораби” – един филм, в който има купища специални ефекти и… почти никакъв сюжет или история. Но пък играта, върху която е базирана лентата, е с доста дълъг земен стаж и със същото име (на английски, разбира се) - "Battlefield". Класическа, настолна и тактическа военноморска бойна игра, тя е  с доста опростен „вид” и се произвежда още от 1931г. Създадена е „в чест” на Първата световна война, а като един достоен „съвременен” филм – „Бойни кораби” вкарва фантастичния апокалиптичен елемент – извънземните. На практика – по време на военноморско обучение на флота, из целия свят се изсипват метеоритовидни кълба, включително и току до нашите герои насред океана. Оказва се, че това съвсем не са метеорити, а бойни кораби, които (вероятно благодарение на един от продуцентите, „франчайзирал” „Трансфърмърс”) си променят формата и функцията според целта. Появяват се и смъртносни "all-terrain" куршуми в по-"сериозни" размери, които приличат на огромни йо-йо-та, обаче с функция да взривяват всичко, което им "се струва" опасно. В стил Стивън Кинг и последния му роман „Под купола” пък, „корабът-майка” спуска куполообразно енергийно поле, което отцепва Риана и нейните колеги (с военни чинове) от света и по този начин им предоставя шанса на века да бъдат героични до смърт или да вземат да спасят планетата, хората и най-вече - САЩ. Естествено - благодарение на умовете и смелостта си.
За целта има разни тактики и в морето, и на сушата, които обаче не биха затруднили много и 8-годишно дете, нищо че във филма цитират "Изкуството на войната" и си стискат ръцете с иначе вечните "врагове" от лентите за "големите американски герои" участвали във Виетнам, например. Които за средностатистическия реднек изглежда вече се свеждат до "всеки азиатец", независимо от къде е и за какво се бори - във филм с битки ли е, лош е! Нещата са леко тип "когато цялото човечество е в опасност, ще се съюзим с врага от нашия биологичен вид!"... Без коментар.

Учудващото е, че участват и някои доста кадърни актьори – например Лиъм Нийлсън (който по принцип играе или в супер-мега-хитове, или в абсолютни бози. Човек на крайностите, какво да се прави), а също и Александър Скарсгьорд, който неотдавна беше в главна роля в „Меланхолия”.

Без нито грам тъга по отиващия си свят, а вместо това с много (ма, много (!) и все така старомоден) патос, американското знаме, веещо се тук и там, поредица нелепи диалози, разнообразен инфантилен героизъм (включително и от страна на сакат чернокож ветеран от войната (дали заради Обама и новата страница в американската история?), един нърд, докарал "голямото лошо" на света и задължителното русо маце (Бруклин Декър), "Бойни кораби" е изтощителен за гледане, дори и да си фен на Риана и да искаш да я подкрепяш в новото й начинание.

Но пък може и да ви допадне по кината. От 20 април.