Малко повече от месец след турнето на барда-шаман Аюуне Суле в България на родна територия ще имаме възможност да чуем и видим и голямата група, в която Суле свири, а именно – квинтета на легендарния Кинг Аишоба, фигура, чието име съвсем заслужено можем да поставим до тези на Фела Кути, Тони Алън и Юпитер Боконджи Илола в африканския пантеон на ХХ и ХХI век.

“Кинг Аишоба е поет и революционер, извел на световната сцена традиционната знахарска и спиритуална музика на Горнозападния регион на Гана“, пишат от Портал Култура.

Алберт „Кинг“ Аишоба е първият ганайски музикант, автор за нова музика за колого (традиционна двуструнна китара от Северна Гана), който покори цяла Европа преди няколко години и откри пътя и на други свои сънародници към големите фестивални сцени на нашия континент. 

Музиката за колого (инструмент, който е един вид прародител на малийското джели нгони и магребското гомбри) е стара колкото света. Само допреди едно-две поколения тя се е свирела само у дома – от знахарите, които във фрафра-културата в Северна Гана имат също така функцията на съветници, мъдреци, посредници и психолози в общността – роля, подобна на тази на „грио“ в Мали, Сенегал, Буркина Фасо и цялата територия на бившата Мандингска империя от XIII век. 

Кинг Аишоба, наред с музиканти като Аюуне Суле, Принс Бужу, Атамина и други, е от първите, които изнасят музиката за колого на голяма фестивална сцена – в Африка, а и в Европа по-късно. Неговата музика обаче вече съвсем не е традиционната музика за колого от региона на Болгатанга. 

Макар да черпи от традицията (що се касае до полиритмията и транса), това е нова музика, създадена днес и говореща на днешните хора: песните на Кинг Аишоба заклеймяват войните (1000 Can Die) или се обръщат към всички изгубили се в Европа синове и дъщери на Африка, които са забравили откъде са тръгнали (Africa Needs Africa)… 

В последния (засега) албум на Кинг – 1000 Can Die (2017), издаден от авангардния уърлд-мюзик лейбъл Glitterbeat Records – могат да се чуят също така гласовете на световноизвестни гости като Арнолд де Боер (вокалиста на импро-пънк ветераните The Ex) и живия класик на ямайската музика Лий „Скреч“ Пери. 

В България Кинг Аишоба и музикантите му Аюуне Суле, Франсис Аямга, Адонтанга Апорее и Абоба Азуре пристигат по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година чества 10 години от създаването си, и на плевенския „Есен Джаз Фест“, който тази година има африкански акцент и който именно те ще закрият ден преди концерта в София.

И не на последно място - групата на Кинг Аишоба вече е на Балканите и можете да се срещнете с музикантите на 4 септември (вторник) от 11:00 ч. в БНР на „Драган Цанков“ 4, където на пресконференция, където ще изсвирят няколко нови песни и ще разкажат за предстоящите концерти – на 9 септември в Плевен и на 10 септември в София.

Билети за софийския концерт по 18 лв можете да закупите онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа на залата непосредствено преди концерта на 10 септември вечерта ще са по 20 лв.