Чувствали ли сте се зле понякога от това, че си харесвате книга, а нямате пари да си я купите. Или пък имате, но едва ще ви стигнат до края на месеца и ги пазите за хляб и билетчета за автобуса... И ви става кофти, защото не е като да искате да си дадете парите за глупости (като цигарите например). Все пак искате да си купите книга! Но самотната двайсетачка в портфейла ви е на друго мнение...

Разменям моя за твоя

Чували ли сте за инициативите за доброволно споделяне на книги, в които давате ваша, намирате друга, която искате да прочетете, и така до безкрай. Така се получава едно своеобразно книжно пътешествие, в които книгите вместо да стоят и да събират прах на рафтовете, обикалят от ръка на ръка и изпълняват основната си роля – да бъдат четени.

Освен размяната на точно определени места, книгите могат да се предават по предварително изготвен от собственика списък с желаещи да я прочетат. След като прочете книгата, всеки трябва да я изпрати към следващия в списъка. Когато всички вече са я прочели, последният я връща на собственика.

Библиотеката на пътуващите книги

Според социологическо проучване от 2011 година българинът купувал средно по половин книга годишно. Хубаво е, че тези данни са на принципа средно аритметично и че има хора, които купуват и четат в много по-големи количества. Ако и вие сте от тях, може би вече знаете какво е буккросинг. Ако все още не сте разбрали, продължавайте да четете тази статия.

Така нареченият буккросинг (от англ. bookcrossing – кръстосване на книги) се изразява в свободната размяна на книги между хора, които по принцип не се познават. Това е удобен начин да се отървете от старите книги, защото боклуците за един са съкровища за друг. Но това е и начин да доставите на някой друг същото удоволствие от четенето на книга, каквото сте изпитали и вие самите, докато сте "изяждали" страниците.



Къде?
Много магазини и заведения в по-големите градове на България предлагат подобна услуга. Водещият принцип на повечето от тях е Recycle, reduce, reuse. Такива са някои магазини за дрехи втора употреба, чайни, сладкарници, магазини за ръчно изработени дрехи, бижута и подаръци
Ето кратък списък на местата в София, в които може да оставите и да си вземете книга:

  • Sedgwick shop – магазин за секънд хенд прелест и изящество
  • Чайна Veda house
  • Читалнята на книжарница ЛИК
  • Заведението Coffee House
  • магазин Роклички и панталонки
  • сайтът bookcrossing.hit.bg

Допълнете списъка, ако и във вашия град има подобни места и инициативи.

Отивате с вашия екземпляр, оставяте го, а в замяна – вземате книга, която ви е харесала. След вас ще дойде някой друг, който ще търси точно книгата, която сте оставили. И така, без да разберете дори, сте се включили в една голяма кауза, направили едно добро дело.

Периодично от различните издателства също организират пътешествия за своите книги – оставят различни екземпляри на обществени места (паркове, градинки и др.) и призовават любителите на литература да погалят сетивата си.

Друг вариант е да оставите прочетената книга на произволно избрано място, да мушнете бележка с указания и ваши контакти и да чакате какво ще се случи.

Във форума на LadyZone също имаме тема, която може да ни помогне да си споделяме книги. Ако ви се е случвало да си купите книга и да не ви хареса, въпреки че някой ви я е препоръчал, да получите като подарък две еднакви (добре, че още има хора, които си подаряват книги) или пък да я прочетете и да се чудите къде сред купищата други книги да я оставите, тук може да я предложите за размяна. Наричаме го Пространството на Пътуващите книги. Как точно ще става размяната, ще се уговаряме във форумната тема или на лични съобщения. По принцип може да се случва по пощата, с куриер или пък с лична среща на по кафенце.

Какъв по-приятен повод да се запознаем от приятна книга?