.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Към една планина в Тибет

LadyZone.bg | преди 6 години
Към една планина в Тибет
Изумителен пътепис на британеца Колин Таброн, който разказва за пътешествието си до най-свещения връх в света - Кайлаш

Предлагаме ви един изключителен пътепис от автор с ненадминат опит, чувствителност и въздействащ стил на писане - британският пътешественик Колин Таброн.

Този път той ни запознава с Кайлаш - най-свещеният планински връх на света – почитан от една пета от човечеството, но рядко посещаван от хора от западния свят. Изолиран отвъд Централните Хималаи, според легендите той е изворът на Вселената, създаден от космически води и разума на бог Брахма.

Будисти и индуисти от векове обикалят около върха, но никой никога не се е изкачвал на него. Колин Таброн се присъединява към поклонниците в преход от Непал през високите проходи на Тибет, до вълшебните езера под непристъпните склонове на Кайлаш.

Този прекрасен пътепис е съчетание между дарбата на Колин Таброн да общува с хората и силата и красотата на прозата му. Той се среща с жители на уединени селца и с монаси в далечни манастири; разказва истории за изгнаници и чудати изследователи от Запада.

Колин Таброн осъществява тази експедиция скоро след смъртта на майка си и тежкият преход около величествения връх събужда у него палитра от чувства като самота, обич и скръб и възстановява късчета от собствените му корени.
 

Към една планина в Тибет

Той е майстор на класическия пътепис и е носител на наградата  „Томас Кук”. Първите му книги са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Кипър. През 1982 г. обикаля цяла Русия с раздрънкан "Морис Марина" и е преследван от КГБ на всяка крачка. От тези ранни преживявания се раждат пътеписите му „Сред руснаците”, „Отвъд стената”, „Изгубеното сърце на Азия”, „В Сибир” и „Сенки по пътя на коприната”. Дотолкова е отдаден на идеята да пътува в Русия и Китай, че научава руски и мандарин, за да може да разговаря с местните хора. През 2010 г. Колин Таброн стана президент на Кралското литературно дружество.

На пазара от ИК Вакон 
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?