Накаран да замлъкне: писателят Георги Марков и убийството с чадър


На 7-ми септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон посред бял ден българският писател в изгнание Георги Марков е отровен чрез убождане в дясното бедро, както се твърди тогава, с върха на чадър. Това е едно от най-загадъчните убийства по време на Студената война. Този филм документира как един успешен писател се превръща във "враг на държавата" в рамките на тоталитарната система - и заплаща за това с живота си. Разкриват се детайли от историческия фон и се проследяват стъпките на един предполагаемите убийци. Режисьор е Клаус Дексел, а в ролите участват Анабел Маркова, Любен Марков, Ричард Х. Къмингс, Франческо Гулино, Коста Богацевски.

Днес (14. 03) в Люмиер - 18.30 часа/
15.03. в Люмиер - 11.00 часа;

Кръгове


 Миналото преследва всички герои във филма на Сърдан Голубович Circles – нетрадиционна морална притча за престъпление срещу един сърбин, извършено от негови сънародници. Подобният на концентрични кръгове сценарий и забележителното операторско майсторство на Александар Илич допринасят за цялостното силно въздействие. Призраците от войната с Босна населяват филмите от Балканския полуостров вече 20 години, а Circles ще разтърси зрителя дълбоко, но и да се надяваме, че ще му донесе зрънце надежда с финала си.

Circles започва с ретроспекция – през 1993 г. сърбин загива, докато се опитва да спре трима свои сънародници във военни униформи, които бият продавача мюсюлманин Харис. Дванайсет години по-късно годеницата на убития моли Харис за помощ срещу агресията на настоящия ù съпруг. Синът на единия убиец пък моли бащата на убития да го вземе на работа. А главният виновник за смъртта на невинния сърбин след инцидент се оказва в болница и открива, че ще бъде опериран от един от приятелите на жертвата си.

Джон Андерсън, Варайъти

Днес (14.03) в Люмиер - 20.30 часа/
21.03. Люмиер - 14.00 часа

Холи Мотърс


След повече от десетилетие мълчание, през което засне само няколко късометражни филма, като Merde – новелата от триптиха Токио!, и се появи в епизодична роля в Mister Lonely на Хармъни Корин, визионерът Лео Каракс се завръща уверено на големия екран с Holy Motors.

Именно противоречивата новела Merde (в превод от френски – лайно), с участието на любимия актьор на Каракс – Дени Лаван, е причина за създаването на Holy Motors. „Новият ми филм се появи вследствие на неспособността ми да се занимавам с няколко проекта наведнъж, като всичките бяха на чужд език и в различна страна – обяснява режисьорът. – И с всичките се натъкнах на едни и същи трудности – кастинг и финансиране. Беше ми омръзнало да не мога да снимам и затова използвах Merde за вдъхновение.”

Каракс се заел да заснеме подобен на късометражната новела филм – във Франция, с малък бюджет, набързо и непременно с определен актьор. Резултатът е нещо наистина уникално – разтърсващо, забавно, провокативно и странно пътуване в душата на една чудата личност, която се клатушка по парижките улици и излъчва комизъм, тайнственост, романтика, загадъчност и мелодрама. Holy Motors е обяснение в любов към Града на светлините и към блещукащите прожектори на киномагията, въплътено в един от най-оригиналните и дяволити герои, появявали се на големия екран.

Днес (14.03) в НДК - Зала 1 - 20.30 часа/
24.03. Люмиер - 20.30 часа;

В къщата


Шестнайсетгодишно момче се промъква в къщата на свои приятели от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в различните къщи ще предизвика поредица от неочаквани събития.

„Бях особено впечатлен от задълбочено обрисуваната връзка между ученик и учител в пиесата. В нея виждаме гледните точки и на двамата. Обикновено учениците се учат от своите учители, но тук обучението е двупосочно. Движението между реалността и писането се превръща в игриво отражение на въображението и образите, които то създава. Въпросите, свързани с теорията на писането, оживяват в пиесата. Връзката между Жермен и Клод олицетворява важното партньорство във всеки творчески процес: редактор и писател, продуцент и режисьор, дори читател и писател или публика и режисьор. Когато прочетох пиесата, видях възможност да говоря индиректно за моята работа, за киното, за вдъхновението и неговите източници, какво е да твориш и какво означава да си зрител.“

Франсоа Озон

Днес (14.03) в  Cinema City - 19:00 часа/
15.03. НДК - Зала 1 - 18.00 часа/
20.03. Cinema City - 19:00 часа/
21.03. Euro Cinema - 19.00 часа/
29.03. Дом на киното - 18.00 часа