Отчуждение

От Гърция тръгва един мъж (Христос Стергиоглу) на възраст над 50-те. Той кара старомодната си кола, в багажника на която има тайник. Мъжът ще купи дете от България, цената е 10 000 евро. Бебето още не е родено, гъркът трябва да чака. Майката (Мариана Жикич), глухонемият ù брат (Ованес Торосян) и акушерката са закарани в една планинска къща, далеч от чужди очи. Раждането започва в дъждовна нощ сред разразилата се буря.

Днес (15.03) в Люмиер - 18.30 часа

Епизод от живота на събирача на старо желязо

Филм на Данис Танович. В него Назиф събира старо желязо, за да може семейството му да свързва двата края. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец с трето дете.

След дълъг работен ден Назиф се прибира у дома и заварва Сенада да се превива от болки. На следващата сутрин той взема кола от свой съсед и откарва жена си в най-близката болница. Оказва се, че Сенада е пометнала, а мъртвият плод трябва да се извади чрез операция. Състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана в намиращата се далеч градска болница.

Но Сенада няма здравна осигуровка и от болницата искат да плати 500 евро, за да я приемат. Това е цяло състояние за скромния събирач на старо желязо. Въпреки молбите на Назиф, от болницата отказват да оперират Сенада и я отпращат у дома в ромското селище в централна Босна.

През следващите 10 дни Назиф ще направи всичко по силите си, за да спаси живота на Сенада – ще търси отчаяно повече старо желязо, ще се обръща за помощ към държавни институции… През следващите 10 дни Назиф и Сенада ще се изправят пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

Днес (15.03) в Люмиер - 20.30 часа/
25.03. Люмиер - 18.45 часа/
27.03. Люмиер - 16.00 часа

Шаркия

Младият бедуин Камел е горд, че е охранител на Централната гара в Беер Шева. Той живее в малко селце в пустинята. Най-важният човек там е братът на Камел – Халед, който работи в строителството и е женен за 21-годишната Надя. Отношенията между двамата братя са обтегнати, защото Халед не одобрява работата на Камел.

Един ден, когато се прибира у дома, Камел разбира, че властите са решили да съборят постройките в селцето му. Брат му спира да ходи на работа, за да може да попречи на разрушаването, когато дойдат багерите. Камел пък смята, че съдбата на селото зависи от него. Хрумва му да направи малка бомба и да я скрие под пейка на автогарата. Няколко мига по-късно случайно я открива. Както се надява, полицаи и репортери се втурват към автогарата. За кратко той се превръща в героя на деня. Докато го интервюират за телевизията, дори успява да разкаже, че селото му е в опасност.

Когато се прибира у дома обаче, установява, че събитията не са направили кой знае какво впечатление на околните. На следващия ден идват екипите, за да събарят постройките. Събрани от нещастието си, Камел, Надя и Халед наблюдават как булдозерът разрушава къщурката им. Когато конвоят от машини си заминава, приятели се втурват да им помогнат да вдигнат отново стените на дома. Халед моли Камел да отиде на работа, защото имат нужда от пари, но за пръв път брат му предпочита да си остане у дома, в селцето, а не на Централната автогара, която сякаш се намира в паралелна вселена.

Дебютантът Ами Ливне рисува сдържано, но и достатъчно красноречиво злощастната съдба на бедуинско семейство, което живее в непризнато от властите селце в съвременен Израел. Заснет в пустинята Негев и наситен с естествени и силни изпълнения от натуршчици, филмът разказва за един скромен мъж, който копнее да бъде приет като равностоен гражданин на страната си. Трогателна камерна драма.

Alissa Simon, Variety

Веднага след Шаркия  - късометражният филм  "Без заглавие" на Иван Москов и Игор Христов, с участието на Иван Бърнев, Леда Стоилова, Мая Новоселска, Йорданка Йовева. В него писател се опитва да избяга от заобикалящата го реалност. Неговото същество е обезпокоено от едно малко момиченце, което му показва един нов необятен свят. Свят, в който не знаеш дали реалността не е просто сюрреална проекция на жадното ти за приключения въображение.

Днес (15.03) в Дом на киното - 18.30 часа

В  зала 1 на НДК ще излъчват "В къщата" - от 18:00ч.
От 20:30 и пак там можете да гледате "Хичкок"

Приятно гледане!