Тази година Пловдив Джаз Фест ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и отново ще посрещне едни от най-забележителните световни джаз артисти. Фестивалът ще бъде открит със събитието „Вечер с Елиане Елиас“, а за финала на тазгодишното четвърто издание в Пловдив пристига Ян Гарбарек със своята група, които ще закрият Пловдив Джаз Фест 2018 на 3 ноември. 

По традиция концертите ще се случат в Дома на културата „Борис Христов“. За четвърти път в началото на ноември Пловдив ще бъде преобразен чрез музиката, благодарение на Мира Кацарова, която организира Пловдив Джаз Фест.

Елиане Елиас

Известната бразилска пианистка и певица Елиане Елиас спечели последната си награда Грами миналата година в категория латино джаз, за проекта "Dance of Time". През април 2018 г. излезе дискът й с "Music from Man of La Mancha". Проектът съдържа интерпретации на музиката от прочутия бродуейски мюзикъл „Човекът от Ла Манча“. Елиане създава композициите в "Music from Man of La Mancha" още преди 23 години. Тогава тя е поканена от автора на оригиналната музика в мюзикъла Мич Лий, но проблеми с авторските права се оказват пречка за появата на този проект.

Едва тази година това се оказва възможно и от излизането си през април, "Music from Man of La Mancha" печели симпатиите на критика и публика. Композиции от проекта достигат първо място в джаз плейлисти на Spotify, както и в Billboard класацията за джаз. В Пловдив Елиане Елиас пристига с групата си, част от която е нейният съпруг Марк Джонсън (последният басист на Бил Евънс). За наградите й през годините, работата й със Steps Ahead и музикалните й превъплъщения може да се разкаже още много, но най-плътно многопластовата изразност и талант на Елиане Елиас може да се усетят на живо, на концерта й, с който Пловдив Джаз Фест 2018 ще бъде открит. 

Ян Гарбарек

Другото голямо име в тазгодишната програма на фестивала едва ли има нужда от представяне. Ян Гарбарек има дълга история зад гърба си, а стилът му отдавна е превърнат в мяра и еталон за мнозина джаз артисти по света. Всеки, който го е чул веднъж, знае винаги след това, че музиката излязла от саксофона на Гарбарек звучи по неповторим начин, несравним с нищо друго. Трудно могат да се изброят всички изключителни артисти, с които е работил Ян Гарбарек.

С кариера, стартирала в началото на 70-те, и звучене, което бързо го прави разпознаваем в цял свят, след множество турнета и издадени дискове, днес световноизвестният норвежки музикант концертира все по-рядко и за Пловдив Джаз Фест ще бъде чест да го посрещне на сцената си, заедно с музикантите му. Сред тях е и знаменитият индийски перкусионист Трилок Гурту. Те ще закрият фестивала на 3 ноември. 

От днес стартира предварителната продажба на билети, които могат да бъдат закупени на промоционална цена в мрежата на Eventim. С обявяването на пълната програма на фестивала, ще бъде пуснат и ограничен брой гранд пасове с 25% отстъпка за четирите вечери. Освен онлайн, билетите са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи.

И тази година, освен големите концерти в Дома на културата „Борис Христов“, програмата на фестивала ще включва съпътстващи събития и Младежки конкурс, който привлича все по-интересни и обещаващи млади джаз артисти. Пловдив Джаз Фест 2018 продължава да свързва поколения, идеи и музикални мечти.