.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Гледайте на 15 януари "DamNation" - филм за опазване на реките

LadyZone.bg | преди 4 години
Гледайте филма за опазване на реките "DamNation" на 15 януари
Втора прожекция ще има на 29 януари поради големия интерес

Една от най-наболелите зелени теми в световен мащаб – опазването на реките – ще обедини представители на няколко природозащитни организации на 15 януари в кино „Люмиер“  за премиерата на документалния филм DamNation, продуциран от бизнес пионера в природозащитата Patagonia.

Филмът разглежда проблемите на реките и ефективните им решения в САЩ, и провокира сериозна дискусия за състоянието на реките в България. Прожекцията ще събере на едно място WWF, инициатор на кампанията за опазване на реките (www.wwf.bg/reki), с планинари, каякари, рибари, които заедно полагат усилия за спиране на  унищожаването на последните естествени реки в България.

Събитието на 15 януари ще бъде открито точно в 20 ч. с встъпителни думи за DamNation  в перспективата на ценностите и мисията на Patagonia -  от представителя на компанията за България Любомир Попйорданов от магазини „Стената“ и Маги Малеева от Gorichka.bg, издател на  „Пусни народа ми да кара сърф“ (Ивон Шуинар, основател на Patagonia). Хората и реките или защо посланията на DamNation са важни за всички нас, ще сподели преди началото на филма Димитър Манев, председател на Българско каяк общество. Остана ли живот в българските реки и какво правят рибарите, за да го опазят, ще разкаже Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка". Любомир Костадинов от WWF ще обърне внимание върху това, което превръща DamNation в различен и специален филм - за разлика от други документални продукции, той показва и решението, положителната развръзка – как животът може да се върне в реката.

Големият интерес към DamNation наложи насрочването и на втора прожекция – на 29 януари, отново в кино Люмиер за всички, които не успяха да закупят билети за премиерата. С ярък и завладяващ кинематографичен стил, DamNation заслужено е едно от най-награждаваните природозащитни заглавия за 2014-та с цели 11 награди от 9 фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи. DamNation не само показва постиженията във възстановяването на цели екосистеми и хабитатите на речни растителни и животински видове. Неговата заслуга е преди всичко в промяната на мисленето и цялостния светоглед на съвременния човек - от подчиняването на природата към осъзнаването ни като част от нея.

Премиерата на DamNation  се осъществява в рамките на инициативите част от 10-годишнината на фестивала „Дни на предизвикателствата“ като това е само първото събитие от календара за 2015 на „Дните“ – най-големият български форум за екстремни спортове, екология и туризъм.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?