Почитателите на френското кино вероятно вече са отворили шампанското на 6-и октомври, за да отпразнуват началото на Първи фестивал на френския филм в България. Той ще продължи до 16 същият месец.

В най-престижните софийски киносалони ще бъдат излъчени над тридесет филма от всички жанрове – романтични комедии, документални проекти, трилъри, анимационни филми. Ето и няколко "книги акценти", които все още можете да гледате:

В програмата на събитието е включен и документалният филм за  Ив Сен Лоран „Луда любов“ на режисьора Пиер Торетон. Той ще се излъчи на 12 октомври от 19,15 ч. във Френския културен институт, на 13 октомври от 20 ч. в кино „Одеон“, както и на 16 октомври от 19 ч. в Дома на киното. (Припомняме ви първата биография на големия френски моден дизайнер, дело на журналистката Лоранс Бенаим).

Друго предизикателство е игралният филм „Живот назаем“ - екранизация на едноименния роман на Дъглас Кенеди, с режисьор Ерик Латиго.  На 7 октомври от 21 ч. в Дома на киното или на 16 октомври от 19 ч. в кино „Люмиер“. Известен като „най-четеният американски писател във Франция“, Дъглас Кенеди борави брилянтно с парадоксалната близост между криминалното и ежедневното, между патологичното и нормалното. Той има вече девет романа зад гърба си – книги с ефектни, многопластови сюжети, умело съчетаващи психологизъм и съспенс.

Селекцията за Първия фестивал на френския филм в България е интригуваща и цветна-емоционална - повече за него научете тук.