Финалната книга от поредицата 39 ключа ще ни разведе "В тунела" от Маргарет Питърсън Хадикс. Всъщност това е мултимедиен проект, съставен от 10 "супердинамични" книги, над 400 колекционерски карти и онлайн приключение. 

И тъй като най-често е по-добре сами да видим за какво става дума, ето малко повече редове по случая:

Когато Грейс Кахил напуска този свят, роднините й се събират в нейното имение, за да си поделят огромното й състояние. Но Грейс не е типичната стара дама и не си отива по старомодния начин. Вместо обичайното завещание, тя поставя наследниците си пред сериозна дилема. Дали да си тръгнат с един милион долара в брой, или да получат първия от 39-те ключа, които ще донесат несметни богатства и могъщество на този, който открие всеки един от тях. Шест отбора роднини от фамилията Кахил се втурват в търсене на ключовете, скрити и разпръснати по света през вековете от други прочути представители на рода Кахил като Бенджамин Франклин и Моцарт.

Четиринайсетгодишната Ейми и единайсетгодишният й брат Дан сформират един от отборите. Родителите им са починали и никой не се интересува от тях, освен обичната им баба Грейс, която също вече не е между живите. Приели, че нямат какво да губят, двамата решават да се включат в състезанието. Но за разлика от опонентите си, братът и сестрата не разполагат с пари, връзки или специална подготовка, да не споменаваме, че са просто деца. Ейми и Дан обаче имат някои скрити оръжия – като например готината детегледачка Нели, която ги придружава в пътешествията им. Но преди всичко друго децата притежават кураж, ум и решителност.

В търсене на 39-те ключа Ейми и Дан прекосяват пет континента, разкриват най-големите мистерии в историята и се натъкват на най-смъртоносните семейни тайни. Но дали са готови да се изправят пред истината за рода им и ключа към неговата несравнима сила? В дългоочакваната десета и последна книга от поредицата „39 ключа” Ейми и Дан се сблъскват с най-трудното предизвикателство до момента – задача, която никой Кахил дори не си е представял, и избор, който може да промени бъдещето на света. Въпросът е дали двамата ще постигнат успех там, където техните предшественици са се проваляли през последните 500 години?

Маргарет Питърсън Хадикс поставя изключително умело и с неподправен финес експлозивния финал на една невероятна поредица. Следвайки традицията на останалите романи, в десетата и последна книга „В тунела” Хадикс предлага страхотно приключение, свеж хумор и много сърцераздирателни моменти. Точно тези елементи, които превръщат книгите от „39 ключа” в неустоимо четиво.

Издателство „Егмонт България” беше сред първите, които направиха проекта „39 ключа” достъпен за читатели извън англоговорящите държави. Новаторското интерактивно приключение обедини в себе си както десетте книги, така и онлайн игра и колекционерски карти, за да предизвика читателите и те да се впуснат в търсене на 39-те ключа. Важно е да припомним, че трите компонента на проекта са взаимосвързани – книгите разкриват на феновете 10 от 39-те ключа, останалите 29 са закодирани в загадки върху картите (по шест от тях се откриват във всяка книга) или идват като награда за успешно изпълнена мисия в онлайн играта.

Друг любопитен факт е, че романите, изпълнени с опасности, малко известни исторически факти и безброй мистерии, са написани от различни, популярни детски автори, сред които Рик Риърдън („Пърси Джаксън и боговете на Олимп”), Патрик Карман („Сагата за Елион”, „Скелетън Крийк”) и Джуд Уотсън („Междузвездни войни”).

За българските участници в надпреварата „Егмонт България” организира и игра с награди в 39 етапа от по 39 дни. Победителят ще стане известен 39 дена след излизането на десетата книга – на 21 април 2012 година, когато името му ще бъде изтеглено на специално събитие от 17 часа в Orange center в „Сердика център” на бул. „Ситняково” 48.

Цена 11,90 лв.