На 8 март е представянето на филма „Снеговете на Килиманджаро”, носител на Наградата Lux за 2011 година в Дома на киното, е Галата на Европейския парламент в програмата на 16-ия София Филм Фест. Актрисата Ариане Аскариде ще бъде специален гост на фестивала, а прожекцията ще бъде последвана от дискусия, организирана от екипите на Информационното бюро на Европейския Парламент в България, Френския културен институт и София Филм Фест.

9 март е денят, когато ще можем да гледаме дебютът на Константин Божанов на име "Аве", който всъщност ще открие Международния София Филм Фест. След като събра куп международни награди „Аве” ще участва в конкурсната програма и на престижния кинофорум у нас. Романтичната драма (Специалната награда на журито – Сараево’11, наградата на ФИПРЕССИ – Варшава’11, наградата за млад талант в Хамбург’11, голямата награда „Iron Herring” в Лийдс’11, наградата за най-добър режисьор на фестивала „Златна Роза” – Варна’11 и номинация за „Златна камера” и участие в Седмицата на критиката в Кан’11) беше сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година. Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

На 10 март, с Милениум гала в Дома на киното стартира още един специален фокус на СФФ – панорама на документални филми „Милениум”. Това е съвместна инициатива на София Филм Фест и Международния филмов фестивал „Милениум”, Брюксел. Специален гост на панорамата ще бъде г-н Антонио Виджиланте, директор на ООН - Брюксел и директор на Програмата за развитие на ООН-офис Брюксел. Заедно със създателите на фестивала „Милениум”, режисьорката Златина Русева и продуцента Любомир Георгиев, г-н Виджиланте официално ще представи панорамата с прожекция на корейския документален филм „Моят босоног приятел”. Началният час на прожекцията е 19.00 часа.

Галата на толерантността в програмата на фестивала започва в 20.00 часа на 16 март в Зала 1 на НДК. Тогава публиката на СФФ ще има възможност да види най-новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”. Филмът е отличен с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите  му брилянтни творби”. Режисьорът, продуцентът, сценаристът, актьорът и монтажистът Аки Каурисмаки е носител на Голямата награда на журито в Кан за „Мъжът без минало”, отличен по-късно и с наградата на критиката за филм на годината и номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм. След премиерата на София Филм Фест, най-новата творба на режисьора „Хавър” ще бъде разпространявана у нас от екипа на Арт Фест, в чийто каталог са и други два филма на Аки Каурисмаки – „Мъжът без минало” и „Светлини в здрача”.

Българската гала на 16-ия София Филм Фест е дългоочакваната премиера на новия филм на Андрей Паунов – „Момчето, което беше цар”. След световната премиера на фестивала в Торонто, представянето му в Лондон, Амстердам и Триест, българската публика ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнанническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Представянето на филма на Андрей Паунов ще бъде част от специалната програма във Военния клуб, предвидена за 16 март. Началният час е 18.30.

В деня на награждаването на 16-ия София Филм Фест (17 март) е Олимпийската гала на фестивала. Хю Хъдсън ще бъде специален гост - той пристига у нас, за да представи на зрителите „Огнените колесници”, носител на четири награди „Оскар” ’82 (за най-добър филм, музика-Вангелис, сценарий и костюми),  както и на „Златен глобус” ’82 за най-добър чуждестранен филм. Компания ще му прави актьорът Бен Крос, който изпълнява една от главните роли във филма.

На 17 март – деня на св. Патрик и традиционен празник на Ирландия, е предвидена Ирландската гала на фестивала. Началният час е 17.00 с представянето на филма „Кеят”, който е част от програмата Фокус Ирландия на 16-ия СФФ, организиран в партньорство с Посолството на Ирландия. Сценаристът и режисьор Джерард Хърли и продуцентът на филма Джим Старк, председател на Балканското жури на СФФ, ще представят лично творбата си пред публиката в кино Люмиер.

За Галата на звездите на 16-ия София Филм Фест получиха покана Джералдин Чаплин, Пиер Ришар и Даниел Брюл, заедно с режисьора Стефан Роблен и продуцента Кристоф Брюнше да представят комедията „А защо да не живеем заедно”. Проектът беше представен на „София Мийтингс” през 2008 година, а впоследствие филмът е избран за официалното закриване на кинофестивала в Локарно. Кои ще бъдат специалните гости на Галата на звездите ще разберем на 18 март, 18.00, в Зала 1 на НДК.

Една изключително интересна среща ще се случи на 19 март във фестивалното кино „Люмиер”, с начален час 20.00. Киномузикалният гала-спектакъл „Метрополис” е факт благодарение и на усилията от страна на Гьоте институт, които съдействат за представянето на реставрираното копие на безспорния киношедьовър на Фриц Ланг в съпровод на пиано от Маркус Хорн – преподавател по джаз в музикалния колеж в Хановер, известен изпълнител, който концертира в цял свят. Благодарение на 16 мм копие, открито през 2008 година в Буенос Айрес, сега пред очите на зрителите е целият филм с добавени кадри в продължение на около 30 минути, който Фриц Ланг е заснел през 1927 година. Тази обновена версия ще имат възможност да видят изкушените киномани в програмата на 16-ия София Филм Фест.

Още една специална прожекция е предвидена в програмата на Дома на киното с дата 21 март, начален час 20.00 – представянето на филма „Сектор 9” е Галата на Южна Африка, организирана в партньорство с Посолството на Южна Африка в България. Номинираната за 4 награди Оскар творба на роденият в Йоханесбург и емигрирал в Канада Нийл Бломкамп има в актива си множество награди и над 50 номинации от различни международни фестивали, сред които 7 номинации за наградите БАФТА. Филмът е продуциран от самия Питър Джаксън и беше определен като една от най-въздействащите творби на първото десетилетие на 21 век.