Магнетичната португалска фадо звезда Ана Моура се завръща в България за концерт в Зала 1 на НДК на 29 октомври! Красивият глас на красивата изпълнителка звуча за първи път у нас в Зала "България" преди 5 години. Ана е символ на дълбокия и изразителен стил, олицетворяващ португалската душевност и възпяващ универсални теми като любовта, раздялата и самотата.

Ана Моура е родена в Сантарем - един от историческите центрове на Португалия и идеално място, за да оцениш и обикнеш фадото. Още от малка изпитва влечение към музиката и тъй като израства в музикално семейство, фадото става част от нейното детство. Кариерата й започва във фадо къщата "Senhor do Vinho", където е открита от Мария де Фе. Неин продуцент става Хорхе Фернандо, който й помага при издаването на първия и втория й албум "Guarda-me a vida na mão" и "Aconteceu".

Ана бързо постига огромен успех в Европа, а албумите й - платинен статус. Международната й кариера започва в една от най-престижните зали в Америка – Town Hall. Билетите за събитието са разпродадени и следва издаване на албумите й на американския пазар. През 2004 г. Ана Моура е поканена в престижната Carnegie Hall в Ню Йорк и става първата португалска фадо изпълнителка, концертирала в легендарната зала. Благодарение на невероятния й международен успех и нарастващата й популярност в Холандия, Ана е поканена и в известната зала Concertgebouw в Амстердам. Номинирана е за най-престижната награди за World Music – Edison Awards.

Когато Мик Джагър посещава фадо къщата в Лисабон, където пее Анна Моура, той буквално капитулира пред "божествения силует, пленителни очи и чувствен глас" на португалската певица. Веднага я кани да вземе участие в проекта "The Rolling Stones Project vol 1", с който обикалят Япония, Америка и Европа. Те записват две съвместни изпълнения - "No Exepectations" и "Brown Sugar", които превземат класациите.    

През 2007г. Ана Моура издава албума си "Para Alem da Saudade", който е двойно платинен. В него тя изпълнява традиционните "Fado Blanc" и "Fado Azenha", както и нови песни на един от най-известните португалски текстописци -Фаусто. В своята версия на песента "Barco Negro”, изпята преди това от фадо кралицата Амалия Родригеш, Ана Моура добавя езика на днешния ден - суингиращ бас и китаристи, които интерпретират перкусионно. Защото, както казва тя "днес фадото е за всеки – и текстовете, и музиката трябва да са свързани с младото поколение"

Концертът на Ана Моура се организира от БГ Саунд Стейдж, а билети на цени от 40 до 100 лв. могат да се купят в мрежата на Eventim и на касата на НДК.