"Възприемайте френската жена, описана в тази книга, като метафора за начина на живот, който може да ни помогне да направим любовта си по-вълнуваща, секси, романтична, епична, предизвикателна, могъща и – да, по-удовлетворяваща. Вземете от този образ всички черти, които желаете, и ги направете свои. Може би все пак ще откриете, че у вас има нещо френско", казва писателката Джейми Кат Калън, чиято нова книга "Французойките не спят сами" излeза на 13 август от издателство "Хермес" в превод на Дафина Янева-Китанова.

Изискани и загадъчни, французойките са обект на възхищение не само на мъжете, но и на жените по цял свят. Безупречният стил и тайнствен чар обаче не са запазена територия единствено за тях. С малко повече самоувереност и някои малки хитрини всяка дама може да разгърне своя уникален стил и харизма. За да разгадае енигмата на френското очарование, Джейми Кат Калън проследява френските си корени, премества се в Париж и интервюира много жени и мъже. В тази книга тя разкрива основните съставки на френската рецепта за наслада от живота и споделя любопитни подробности за:

- изкуството на флирта – как съблазняват французойките и защо никога не преследват мъжете;

- грижата за красотата – как френската жена поддържа външния си вид и защо малкото е повече;

- тънкостите на общуването – как да блеснем в разговор и как да организираме хубава вечеря (плюс оригинални рецепти за лесни, но изискани ястия);

- тайните на магнетичния чар – защо истинската красота е в интелекта, а самоувереността е най-мощният афродизиак. 

Джейми Кат Калън е американска писателка. От дете тя е очарована от мистериозния чар и изисканост на французите. Научава много за техния начин на живот и мироглед от баба си, която е французойка. Именно тя я вдъхновява да замине за Париж, където се среща с много жени и мъже, взема десетки интервюта, усъвършенства езика си и събира достатъчно материал, за да напише няколко книги, сред които са "Бонжур, щастие!", "Французойките не спят сами", "Парижката школа по чар" и други. Джейми списва и лайфстайл рубрики в популярни списания. За себе си твърди, че е безнадежден романтик и обича всичко френско. Следва интервю с Джейми Кат Калън, предоставено от издателство "Хермес".

Кога разбрахте, че искате да станете писател?

Винаги съм обичала да пиша и от малка знаех, че ще бъда писател. Когато бях на шест-седем години, започнах да пиша кратки стихчета и писма на майка ми. Тя имаше здравословен проблем и исках да я зарадвам по някакъв начин. Мисля, че затова продължавам да пиша – за да окуражавам и вдъхновявам жените днес.

Кой или какво ви оказваше най-силно влияние през годините?

Ами Париж, разбира се! Докато растях, баба ми, която е с френско-американски произход, ми разказваше много за Франция, за френската кухня, градинарството и колко са важни правилната стойка и умението да танцуваш. Прекарах едно лято в нейния дом и това промени живота ми завинаги. Следобедите често заспивах на дивана в хола и се събуждах пред картина на "Мулен Руж", мислейки си: "Ех, един ден ще го посетя!". В средата на 70-те години живях една година в Париж, след като завърших колеж, следващото ми посещение беше чак през 2005 г. Но и до днес намирам огромно вдъхновение в този град. Другото мое вдъхновение е съпругът ми. Той е толкова различен от мен – спокоен, тих, здраво стъпил на земята. И от него винаги научавам нещо ново.

В книгите си пишете за френския начин на живот и най-вече за французойките. Кои са най-големите разлики, които откривате между жените във Франция и жените в другите държави?

Французойките живеят за настоящия момент. И на мен много ми допада идеята, че щастието е точно пред нас – в простичките, ежедневни моменти. Ние само трябва да отворим очи, за да го видим. Освен това французите не смятат, че "времето е пари". За тях времето си е време и ако решиш, може да го прекараш, пиейки кафе в продължение на часове. Друго интересно нещо, което забелязвам у жените във Франция, е, че те нямат дума за "флиртуване", защото за тях да водиш мили разговори със забавни и умни закачки, е начин на живот. Това е типично поведение, независимо дали си в магазина, поздравяваш съседа или водиш преговори. И според мен така животът носи много повече наслада.

А какво обичате най-много във Франция?

Мистериозността. Мисля, че тайните градини са добра метафора за Франция. Влизаш в един парк и той е прекрасен. Има симпатични жълти и червени цветя и наситенозелена трева. Но когато завиеш зад ъгъла, виждаш малка пътечка, която те отвежда до фонтан с красива скулптура, а зад него съзираш интересна беседка... Връзката ми с Франция е именно такава – не спира да ме изненадва, а тайните й ме държат вечно очарована и безкрайно заинтригувана.

Разкажете ни нещо, което хората не знаят за вас.

Мога да свиря на концертина. Немного добре, но все пак умея. И обожавам да танцувам.

Имате ли някакви ритуали, преди да започнете да пишете?

Обикновено мързелувам, разсейвам се и си губя времето. Разглеждам фейсбук, проверявам си хороскопа, имейла... Докато в един момент започна да се чувствам виновна и решавам да отворя документа и да започна да пиша. Първо едно изречение, след това второ – и изведнъж се оказва, че са отлетели няколко часа в писане.

Какъв съвет бихте дали на автори, които тепърва започват кариерата си?

Открийте своя уникален глас, но не спирайте да четете книги, които резонират с вас. Тайната на писателския ви път се крие вътре във вас. Запитайте се какво кара сърцето ви да препуска по-бързо. Именно там трябва да вложите енергията си. Баща ми винаги казваше: "Забавлявай се!". И макар че може да звучи като нещо много простичко, именно този съвет ме е водил винаги. Преди да започна нов проект, се питам: "Това ще бъде ли забавно?". И ако усетя, че съм развълнувана, че пулсът ми се забързва и се чувствам заинтригувана, знам, че наистина ще е забавно, и това е достатъчно да кажа: "Да!".

Кой е най-важният урок, който сте научили досега?

Научих се да си давам време, да не бързам и да се наслаждавам на пътуването.

Научете 8 малки хитринки от "Французойките не спят сами"

1. Мъжете започват да губят интерес, когато разберат, че притежават една жена. Тайната на французойката е в това, че нейният мъж знае, че може да я загуби във всеки един момент.

2. Когато мислите като французойка, за любовта няма възраст. Любовта и сексът, привлекателността и красотата не са запазени само за младите.

3. Умът е непреходен. Красотата повяхва. Но умът ще ви поддържа красиви, без значение на колко години сте.

4. Ако вярвате, че сте красива, вие сте красива. Това е проста промяна в мисленето, защото, след като веднъж повярвате, че сте красива, вие се грижите по-добре за себе си.

5. Върнете си правото да бъдете жена, поддавайки се на настроения, капризи и емоции. Животът е много по-забавен, когато не се опитвате да действате уравновесено през цялото време!

6. Най-важното в една връзка е да запазите личността си, да живеете своя живот, а не живота на съпруга си. 

7. Любовта е ритуал, на който трябва да се насладиш бавно – точно както се наслаждаваме на добрата храна.

8. Всички ние сме малко французи, когато става въпрос за любов и романтика. Това е така, защото френската култура е култура на женственост и красота, така че с право принадлежи на всички жени по света.