Предизвикателствата на потребителите в интернет често са напълно безумни, но това не е сред тях. Повечето са свързани с разголване, но тук не става дума дори за имитиране на голата Мона Лиза. Това е предизвикателство, в което всеки може да се опита да пресъздаде успешно сюжет от картините на гениални художници от историята на изобразителното изкуство.

Предизвикателство VanGoYourself е мястото, където можете да покажете креативност и чувство за хумор, ако сте сред ценителите на непреходното творчество на големите европейски художници, като можете да провокирате и приятелите си да сторят същото.

Проектът е на дигиталната платформа за промотиране на европейското културно наследство Europeana, окуражавайки феновете на изкуството да оставят своя почерк върху маслените платна. Всъщност сайтът носи името на Винсент ван Гог, но изобщо не е посветен единствено на холандеца - колекцията включва над 100 картини от различни майстори на четката от 15 страни.

Очарователно е да видите как дори деца и хора на преклонна възраст се включват с интересни идеи в композициите на Ван Гог, Да Винчи и Вермеер, а най-добрата новина за повечето е, че изобщо не е нужно да имате художествено образование или да рисувате добре. Просто щипка творческо мислене и енергия, с които да покажете вашата версия на шедьоврите.

Вижте по-долу избрани картини, пресъздадени от потребителите в сайта, както и още в сайта на проекта.

Автопортрет от Винсент ван Гог (1853-1890). Пресъздаден от Optivion

Тайната вечеря от Леонардо да Винчи (1452-1519). Пресъздаден от Mariella Brunazzi

Мадона с младенеца от Амброджио Бергоньоне (1465-1525). Пресъздаден от Ruzistori

Dance on the Jetty от Хуго Симберг (1873 –1917). Пресъздаден от Päivi

Млекарката от Ян Вермеер (1632-1675). Пресъздаден от Pavel Dousa