Млад мъж е застрелян пред дома си. Възрастна семейна двойка необяснимо изчезва.

Има ли друго общо между двата случая, освен че жертвите живеят в една и съща кооперация? В търсене на отговора комисар Монталбано разговаря с десетки хора, приема тайна среща с мафиотски бос, дори проучва еротични видеозаписи, но разбулването на загадката му подсказва... едно старо маслиново дърво. А разкритието се оказва толкова отвратително, че дори обръгналият в професията комисар е истински потресен!

Когато Андреа Камилери публикува петия си роман с комисар Монталбано- "Екскурзия в Тиндари", телевизионният сериал по криминалната му поредица вече е стартирал. "Екскурзия в Тиндари" има своя филмова версия, само година след като излиза в Италия. Това не е случайно – историята е благодатна за екран: динамично действие, заплетена интрига и богат спектър от човешко присъствие – колоритен полицейски екип, очарователни жени, мафиотски бос и любопитни типажи в "поддържащите роли". На преден план е емоционалният и прозорлив Монталбано, а фонът е самобитната красота на Сицилия.

Андреа Камилери е доайенът на съвременната италианска литература. Написал няколко исторически романа и множество разкази, той е известен най-вече като създател на колоритния комисар Монталбано.  Роден в Сицилия, писателят използва в книгите си местния диалект, изпъстрен с нови, измислени от него думи. Поредицата с комисар Монталбано е преведена на 32 езика. Романите и разказите с прочутия му герой са филмирани в най-популярния италиански криминален сериал, излъчван в 65 страни.

Освен с литературното си творчество Андреа Камилери е известен и с работата си в киното и театъра. Писателят е вече 88-годишен, но продължава да пише и да участва в културния живот на Италия. Наскоро Камилери публикува най-новия си, двайсет и втори роман от поредицата с комисар Монталбано. Сред многото отличия на Камилери са Орденът за заслуги към Италианската република и наградата „Дагър“ на Асоциацията на криминалните писатели.

"Екскурзия в Тиндари" излиза на 18 август от издателство "Книгопис". Цена 13 лева.