Този път ще ви представим две книги, написани от мъже. Едната се казва „Винаги в същия ден” и е от Дейвид Никълс. Втората пък е от много любимият ни автор Филип Рот и е със заглавие „Гърдата”.

Винаги в същия ден” е омагьосваща история за живота на двама души – Декстър и Ема и проследява две десителития от живота им, но илюстрирани със случките от 15 юли. Един и същи ден, всяка година, 20 поред.

На 15 юли 1988 г. Ема и Декстър прекарват заедно нощта след дипломирането си. Двамата са убедени, че няма да се срещнат отново.

Съдбата преплита житейските им пътища, изпълнени с успехи и провали, излъгани надежди и неочаквани радости. Ема работи като актриса, сервитьорка и учителка, докато преследва мечтата си да стане известна писателка. Мъжете, с които излиза, винаги се оказват неподходящи вероятно защото сърцето й отдавна е отнето. Декстър обикаля света в продължение на няколко години. Кариерата на телевизионен водещ му носи слава и той се отдава на алкохола и мимолетните връзки с различни жени. Когато губи работата си, той среща изискана жена, която става негова съпруга и майка на дъщеря му, но все още нещо в живота му липсва...

Дейвид Никълс безпогрешно е уловил всяка емоция, мечта и копнеж на героите си. Той проследява как през тези двайсет години те се променят и все пак си остават същите. Кинематографичната структура на сюжета позволява да проследим съдбите на Ема и Декстър и да откроим основното послание: колко лесно можеш да пропуснеш щастието, което през цялото време е точно пред теб. Едновременно реалистичен и романтичен, смешен и тъжен, „Винаги в същия ден” е роман, който ни напомня, че животът е кратък и трябва да се наслаждаваме на всеки миг.

И не само почитателите на романите са оценили по достойнство тази книга - очаква се през юли тази година да излезе и нейната екранизация. Отново - с участието на Ан Хатауей.

Търсете от 28 февруари. ИК „Ера”.

Второто ни предложение не е толкова романтично, но затова пък ще допадне на онези от вас, които обичат грубата откровеност на реалността.

„Гърдата” разказва за Дейвид Кепеш - млад професор по литература, който се радва на атлетично тяло, комфортен живот и красива приятелка. Една нощ обаче сред мъки и паника с него се случва невъобразима промяна...

Ако тази новела бе писана от Кафка, героят щеше да се превърне в насекомо. Ако бе писана от Гогол, героят щеше да се превърне в нос. Но тъй като авторът е Филип Рот, известен със свободата на еротичното си въображение, героят се превръща в женска гърда. Седемдесет килограмова, висока метър и осемдесет и три, с розово зърно, което стърчи тринадесет сантиметра от „тялото”.

Оттук-нататък Дейвид, запазил целия си академичен разсъдък, но с много скромни възможности за себеизразяване, търси начини как да продължи живота си в своята нова форма. Или поне да накара красивата си приятелка да прави секс с него. Дните му в болницата минават в горчиви спомени, комични ситуации, налудни планове за бъдещето и трепетно очакване кога отново санитарката ще го намаже с крем.

Звучи провокативно и е такова, но в крайна сметка – добрият автор се познава по липсата на граници за езика или въображнието му. Опитайте.

От издателство „Колибри”, цена 9 лв.