„Но малко ли е, че в сърцето – отвратено от истините - вливаш отново радостта...”
Шарл Бодлер

„Един неясен профил” е осмият роман на Франоаз Саган (наричана чаровно малко чудовище), който издателство “Фама” представя. След „Добър ден тъга”, „Обичате ли Брамс?“, „След месец, след година" и много други писателката се превръща в икона на френската литература.

Книгата разказва за Жозе, жената, търсеща въздух и промяна. Нейната свежа глътка въздух е Джулиъс – благородният закрилник, който я спасява от обсебващата любов и насилието на съпруга й. Помага й да се почувства независима, но... безкористно ли е приятелството му?

Чете ли ви се вече? Ето малък ордьовър:

„ - А сега сериозно – заяви Джулиъс А. Крам. – С какво се занимавате в живота?
- С нищо – отговорих със своеобразна гордост.
И наистина, сред всичките готованци тук, които непрестанно дърдореха за жалките си творения: проекти за дизайнерски мебели, за бижута във финландски стил, за керамики разни, без да се броят участията им в безброй разностранни начинания, се чувствах твърде доволна да призная пълната си безделност. Бях съпруга на Алън, който ме издържаше. И внезапно проумях, че ще го напусна и че вече никога нищо не ще мога да приема от него – ни долар, ни близост. Ще се наложи да работя, да се влея в бодрата дружина с неопределени занятия – „прес аташе”, „пиар” и тути кванти…”

За Франсоаз Саган французите казват, че пуши цигарата от двете страни. 19-годишна получава нечуван за онези времена хонорар - 100 млн. франка (около $100 000). „Трябва да похарчиш парите колкото е възможно по-бързо. На твоята възраст парите не носят щастие", съветва я баща й. И тя го слуша. Само за една нощ пропилява 8 млн. тогавашни франка на зеленото сукно в казино.

Произведения й са пронизани с тъга. В тях обаятелно пресъздава картината на безделносладкия и бляскав парижки живот, където любовта е въздишка, която се разтваря във въздуха.

От издателство ФАМА, цена 12 лв.