Великолепният вътрешен двор, разположен между ЦУМ и Министерски съвет, както и прилежащият паркинг на ул. Триадица (между Министерски съвет и Музей за историята на София), се включват като две топ локации в новото издание на квАРТал Фестивал 2018: РЕстрарт (14-16 септември). 

Дворът ще се превърне в Ministry of kvARTal: арт пространство с разположена диджей сцена, на която, в рамките на фестивалния уикенд - 15 и 16 септември, от 13 до 22:30, ще се изявят редица познати имена от родната дръм-енд-бейс и хаус сцена: Emil Prize, DTK a.k.a DarkTechnik, pAnega, Kenobi, Soulnd и приятели (Ministry of BASS - събота) и Boyan & Zimone и приятели (Ministry of Housе - неделя). Пространството ще бъде наситено и със стабилно количество арт съдържание: улични танци K pop, детска графити работилница (събота), атрактивният боди арт проект Urban Camouflage, който ще превръща живи хора в графити произведения, активности от барчетата Livity, бюти хъб за гримиране от Avon, чил зона, специалитети от еврейската кухня и др!

Паркингът на Министерски съвет ще се префасонира в мащабен скейт парк, построен от Five High - събота и неделя там ще се проведат уъркшопи по скейтборд за деца и младежи, състезания за напреднали с много награди. За изгладнелите от каране пък са помислили от апетитната бургер каравана Scaptobusa.

Сградата на Централни Софийски Хали също ще бъде сред най-атрактивните локации. Международният фестивал за улични изкуства 6Fest Габрово ще гостува с отворена сцена, разположена в зоната на паркинг-двора на ул. Пиротска от 12 до 17 часа събота и неделя. Всеки желаещ да се включи, е необходимо да изпрати свои видеа и снимки от улични изпълнения на Facebook страницата на 6Fest или [email protected] най-късно до 24:00 ч. на 13 септември.

Вечерите на същото място са отредени за любимата музикална платформа на фестивала kvARTal LIVE, където ще се изявят набиращите все по-широка популярност сърф рок, рокабили, рок-енд-рол фаворити от VAN COCK, иконичната даркуейв формация, любима на няколко поколения ВИОЛЕТОВ ГЕНЕРАЛ, и лейбъла за бийт, хип-хоп Sofia Beats, с арсенал от трима диджеи и лайв на Trombobby и хип-хоп изпълнителите WOSH MC feat. YOKO. Входът на всички мероприятия е свободен.

Основен акцент, разбира се са улиците, разположени в карето Мария Луиза, Раковски, Дондуков и Сливница, част от които (затворени ул. Цар Симеон, ул. Екзарх Йосиф и ул. Искър в частта им между ул. Раковски и бул. Мария Луиза, както и ул. Триадица и ул. Сердика в частта около Министерски съвет)

Традиционната инфо точка Дом на киното (ул. Йоан Екзарх 37), може да се похвали с богата програма и тази година. На 15 септември очаквайте специалната програма CREATIVE IRELAND, инициатива на Посолство на Ирландия в България, включваща кино, музика, танци и изложба. В същия ден SOHO и Домът на киното, Cush.BAR ще бъдaт домакини на FREE SOFIA SCHOOL - гостуват съответно Александър Шпатов от Читалнята в София и фотографът Иван Шишиев от “Етюд-и-те на София”. На 16 септември пък в киното може да се види БягствоКъмСофия.gif – един филм за перспективите в град, направен от музика и ГИФ, или защо си струва да избягаме КЪМ София. И в трите дни ще работи целодневно богата филмова програма.

На ул. Искър №4 домакините на уютната зелена къща на SOHO ви очакват с поредното пиршество за всички сетива и възрасти. В петък начало поставят отворените им врати за коуъркинг, последвани от откриване фотографската изложба на Полина Илиева, ловко улавяща толкова желаното състояние “Мечтание” и официалното откриване на фестивала с концерт с Нели Афзали и приятели. През уикенда акцентите са гурме SoSTREET FOOD camp в зелената им градина с кулинарни корифеи, SoFUSION POP-UP store с концептуално селектирани 10 участника с мебели, бижута, книги, списания, фотографии и детски дрехи, обувки и играчки, допълнени от SoKIDS camp с 10 разноцветни детски работилници за наука и изкуство.  А завършеците на дните са поверени на вещите музиканти Boyan & Zimone и DJ Samm the Man с хипиди хопиди фънки соул диско партита.

Затворената ул. Цар Симеон ще се преобрази в прекрасна пешеходна зона, пълна с атрактивни локации! Освен, че ще празнува своя четвърти рожден ден, Sito Studio ще демонстрира отпечатване на тениски ипредстави нова колекция тениски, мешки и бандани. Всеки желаещ ще може да сам да отпечата тениска с избрана картинка. За феновете на цианотипията ще има традиционните работилници с фотограми, както и специална детска работилница. Бар French 75 и бистро L'Etranger са подготвили богата програма. Както и в предходните издания, във French 75 ще гостуват любими DJ артисти-резиденти на бара. От, L’Etranger ще предложи вкусна храна и неустоими френски коктейли, както и пиано концерт на самата улица.

Още по улиците…

За трета поредна година Арт Фондация ДОМА подпомага съвременното изкуство в КвАРТал-а. Сред акцентите е Галерия "Червената точка" (ул. “Св. Св. Кирил и Методий” 24) и изложбата “Формата на времето” с препратка към тазгодишната тема на фестивала за опазване на културното наследство. През погледа на съвременните художници ще видим архиви, документация и работи, директно отразяващи понятието “време”. Куратор е наскоро завърналата се от Виена Мартина Йорданова (Фондация за съвременно изкуство и медии), а сред участниците са изявени млади артисти: Радостин Седевчев, Ина Валентинова, Вяра Гунева, Ясен Згуровски и Стела Василева.. Друг важен акцент е фотографското пътешествие “The Cyclique | 146938км по-късно”, разположено в новото галерийно пространство SeeMeOn29 (ул. “Цар Симеон” 29). В избрани кадри съвременният български фотограф Михаил Новаков и двамата графични дизайнери Илиан Илиев и Валко Славов разказват за пътешествията си.

А на 16 септември от 16:00 ч. в двора на пространството ще може да слушате с коктейл в ръка музикалната селекция от диджеите Philip и Kamen. Не на последно място в Галерия “Geshov” (ул. “Сердика” 4) може да видите изложбата “Urban ZOOm” и новите графики на Print Nest Studio, а малко по-надолу на ул. “Триадица” 5А бивш копирен център ще бъде преобразен в атрактивен временен магазин от модните дизайнери от екипа на “ИВАН АСЕН 22”.

Програмата на квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт ще завърши в неделя с FOLKWIRES - изцяло нов аудиовизуален проект на Ivan Shopov и Лора Шопова, а след това официалното закриващо парти Old School Beats and Scratches w/ Vankata The Turntablist в CUSH bar.

В програмата на тазгодишния квАРТал Фестивал ще присъстват и традиционните архитектурни и графити турове, а тази година ще се проведе и специален тур за незрящи, детския “Градски изследователи”, куест играта Софияда и други.