Думи, за да се родиш“  илюстрира модерната психоаналитична практика да се общува с новородени деца, чийто пионер е Мириам Сежер. Четивото изобилства от конкретни, детайлно възпроизведени ситуации, в които интервенциите на специалиста са помогнали на бебетата да се срещнат със „света на големите“. Според авторката новородените деца трябва да чуват истории за обстоятелствата около тяхната поява – някой трябва да им разказва за мама и татко, за други близки хора, но също така и за травмите в семейството, от които родителите следва „да се освободят“.

Мириам Сежер е известен детски психиатър и психоаналитик, последовател на Франсоаз Долто, преподавател по „Психика и перинаталност“ и президент на организацията „Каузата на бебетата“. След 1993 г. участва периодично в множество конференции и колоквиуми във Франция и чужбина. Повече от десетилетие работи в майчинското отделение на болница край Париж, отзовавайки се всеки път, когато новородените или техните майки преживяват някакво страдание. Сежер използва различни психоаналитични техники и подходи, чиято същност е внимателното слушане и говорене – така успява да облекчи условията, при които възниква и еволюира уникалната връзка родител-дете. Цена 15 лв.

Ако се интересувате от темата за "Детето и психоанализата" - в дните между 11 до 13 май 2012 г. ще се състоят "Дни на Франсоаз Долто в България" с участието на Мириам Сежер, Назир Хамад, Жан-Пиер Уинтер, Клод Шодер и на Георги Кацаров.

Ето и програмата:

11. 05. 2012 г. – открита лекция и филм за идеите на Франсоаз Долто, 17 ч. 65 ауд., Ректорат. Представяне на книгите на Ф. Долто „Когато се появи детето“ и на Мириам Сежер “Думи, за да се родиш. Психоанализата в родилния дом”.

РАБОТНИ АТЕЛИЕТА

12. 05. 2012 г. 9–18 ч.   
13. 05. 2012 г. – 9–13 ч.

Долто и перинаталността

Водещи: Мириам Сежер и Назир Хамад
Теми на експозетата: “Психоанализата в майчинството” и “Ранната социализация и приемните места през идеите на Долто“

Долто и образованието

Водещи: Жан-Пиер Уинтер и Клод Шодер
Теми на експозетата: “Долто и вината” и “Една психоаналитична гледна точка върху ранната социализация”

Долто и превенцията

Водещи: Анемари Хамад и Георги Кацаров
Теми на експозетата:. “Зелената къща – една иновативна структура” и “Психоанализа извън рамките на кабинета”

На базата на получените теоретични знания ще се разискват конкретни проблеми в полето и вижданията на Франсоаз Долто за тях. Ще се обсъждат случаи от практиката и всеки участник ще има възможност да зададе своите въпроси.

Участието в откритата лекция е безплатно, но разходите се поемат от проект “Млад учен 2011”, Фонд научни изследвания.  

Ако искате да се включите - разгледайте как може да стане това ето тук.