След 33 години с диригентската палка в нощния ефир на две от най-големите телевизии в САЩ, ветеранът Дейвид Летърман се пенсионира. Последното издание на "Късното шоу" (Late Show with David Letterman) с негово участие бе излъчено по CBS на 20 май. Един от безспорните майстори на политическата сатира отвъд океaна, а и на световно ниво, се сбогува със зрителите си "изпращане", достойно да отпразнува успешната му кариера, в което се включиха десетки знаменитости от киното и телевизията.

Дейвид Летърман "влиза" в ефира като водещ на прогнозата за времето. През 1980г. телевизия NBC му дава възможност да води свое собствено сутрешно комедийно шоу, което печели награда "Еми", но не и достатъчно висок рейтинг и бива спряно едва няколко месеца по-късно.

Следва стартът Late Night With David Letterman, отново по NBC през 1982г. с първи гост великия Бил Мъри. Въпреки късния час – 00:30ч., шоуто се радва на успех. Когато обаче NBC предлага стола на водещ в праймтаймовото предаване The Tonight Show на Джей Лено, а не на него, Летърман решава да замени NBC със CBS и става главнокомандващ в собствено вечерно шоу, което мери сили с предаването на Лено.

Така стартира дългогодишната надпревара между двама от най-добрите и най-обичаните телевизионни обитатели на вечерния ефир, която се вихри десетилетия - с променящо се лидерство, но с непроменливо височко телевизионно качество.

Когато през 2000г. става ясно, че Летърман трябва да се подложи на операция на сърцето и му е направен петорен байпас, шоуто продължава, благодарение на негови приятели знаменитости, които се изреждат като гост-водещи в отделните епизоди.

В първия епизод след края на "болничния", "любимата банда" Foo Fighters забива "любимата песен" - "Everlong", на сцената на шоуто...

Същата песен прозвуча и снощи в последното издание на "Късното шоу с Дейвид Летърман"...


На дивана за гости за пореден път седна Бил Мъри – първият гост и гостът, който най-често се е появявал в предаването за всичките години на съществуването му.

Едни от най-близките звездни приятели на Летърман се включиха в забавното предизвикателство "10 неща, които винаги съм искал да кажа на Дейвид Летърман". Ето и какво споделиха с хумор гостите:

10. Алек Болдуин
„От всички ток-шоута, твоето ми е най-удобно от географска гледна точка”

9. Барбара Уолтърс – популярен телевизионен водещ от телевизия ABC
“Знаеш ли, че използваш същия одеколон като Муамар Кадафи?”

8. Стив Мартин
„Множеството ти пластични операции бяха необходимост и грешка”

7. Джери Зайнфелд
„Дейв, нямам идея какво ще правя, когато слезеш от ефир. Знаеш ли, току-що ми хрумна нещо... Ще се оправя”

6. Джим Кери
„Ако трябва да съм честен, винаги съм смятал, че малко преиграваш”

5. Крис Рок
„Радвам се, че шоуто ти го дават на друг бял тип”

4. Джулия Луис-Драйфъс (имайки предвид финала на сериала „Зайнфелд” – бел.ред.)
„Благодаря ти, че ми даде възможност да участвам в още един крайно разочароващ финал на поредица”

3. Пейтън Манинг – легендарен куотърбек от Националната футболна лига на САЩ
„Твоят принос към комедията е... като моят принос към комедията”

2. Тина Фей
„Благодаря ти, че най-накрая доказа, че мъжете могат да бъдат забавни”

1. Бил Мъри
„Никога няма да имам парите, които ти дължа”

Президентът на САЩ Барак Обама също уважи Летърман в последното му предаване.

След монтаж от архивни кадри от издания на "Късното шоу" в NBC и CBS, американските зрители казаха довиждане на една телевизионна легенда, чиято обективност, социална ангажираност и хумор им правеше компания от екрана в продължение на повече от 3 десетилетия.

За всички вас, които като нас, са имали възможност да се забавляват с Летърман, благодарение на интернет и нелегалното съдържание в сайтовете за видеосподеляне, публикуваме само един негов цитат, с който водещият коментира смъртната заплаха срещу него от страна на Ал Кайда през 2011г.:

"Щатската полиция разследва това. Нещата се приемат много сериозно. Те разследват, те задават въпроси, провеждат разпити, има и електронна следа... но всички знаят, че е Лено!"

От септември начело на "Късното шоу" застава друг (наш) любимец – Стивън Колбер! Но за него друг път...