Град в Северна Америка, девет години, след като Детонациите са разгромили света. Куполът се издига величествено над отломките от останалия свят – в него живеят Чистите, чиито тела са без белези, здрави и превъзходни. Те са избрани да поставят началото на една нова, по-добра човешка раса. А долу, в града, всички останали се борят да оцелеят...

Така стоят нещата за 16-годишната Преша, която живее с дядо си в склада на разрушена бръснарница. Скоро тя ще трябва да се предаде на специализираната милиция, за да бъде тренирана за войник... или за да бъде използвана за мишена, ако преценят, че е прекалено повредена и слаба. Но Преша не е слаба и не иска да се преструва повече. Тя  бяга и е открита... от Партридж.

Бащата на Партридж е сред най-влиятелните в Купола. Но младият мъж се чувства изолиран и самотен, различен. Един ден случайно предположение го навежда на мисълта, че майка му може все още да е жива, навън. Партридж рискува живота си, за да напусне Купола и да се опита да я намери.

Когато Преша среща Партридж, светът за тях експлодира отново.



ЧИСТИ

Не всичко е такова, каквото изглежда

Пленително и тъмно приключение из един кошмарен свят, населяван от гротескни, странно привлекателни същества. Главна героиня, която напомня на постаапокалиптична Алиса, впримчена в сюрреалистичен Свят на чудесата. Пищен роман, безкраен във въображението си. Оригинално и майсторски написано... потресаващо, опустошително и трогателно. Това са само част от отзивите за „Чисти” - най-новия роман от американската авторка на бестселъри Джулиана Багът и първи в епична и съвсем нова антиутопична трилогия. Втората част – Fuse, ще се появи на книжния пазар през 2013 година, а относно финалната засега писателката е оповестила единствено, че ще се казва Burn.

„Чисти” излиза в САЩ в началото на 2012 годината, а у нас ще може да се открие по местата за продажба на книги от 17 юли от издателство „Егмонт България”. Правата за екранизацията са закупени почти моментално от филмовата компания „Фокс 2000”, която стои зад хитовите заглавия „Боен клуб”, „Дяволът носи Прада”, „Телефонна клопка”, „Мъж под прицел”, „Вода за слонове” и още много, много други. Този факт не е никак учудващ – постапокалиптичният свят на Багът може да бъде пресъздаден с потресаващи кинематографични ефекти, коментират критиците. От бръснарницата без покрив (където „в една посипана с прах стъклена кутия, пълна със застояла синкава вода, плуват три гребена, сякаш за тях времето е спряло”), през Разтопените земи, някогашни предградия, където пластмасовите детски площадки са преобразени в безформени разноцветни буци като „разкривени скулптури”, до Мъртвите полета, сред които Пясъчните създания се издигат, за да нападат живите, носейки със себе си пепел, която прилича на „копринения хастар на земята”. И това не е всичко. Авторката редува брутално описателни сцени с остър хумор и силен диалог, за да създаде абсолютен шедьовър в жанра.

Джулиана Багът е родена на 30 септември 1969 година в Уилмингтън, Делауер и израства в близкия град Нюарк. Следва творческо писане в колежа „Лойола” в Балтимор, Мериленд и в същото време учи в Сорбоната в Париж, откъдето получава сертификат за владеене на френски език. След като взима бакалавърска степен, се записва в магистърската програма по творческо писане на Университета в Северна Каролина. Завършва през 1994 година и скоро след това се омъжва за състудента си Дейвид Скот, с когото са заедно и до днес и имат четири деца.

Джулиана започва да пише, когато е на 22 години. Първият й роман Girl Talk се превръща в бестселър в САЩ, последван от не по-малко успешните The Miss America Family и The Madam, исторически роман, базиран върху живота на баба й. Книгата й Which Brings Me to You, написана в съавторство със Стийв Алмон и определена за най-добра през 2006 година от престижното издание Kirkus Reveiws, предстои да бъде екранизирана. Днес Джулиана има 17 публикувани книги, сред които романи за възрастни и тийнейджъри, преведени на повече от 50 езика. Носител е на редица литературни награди. Авторката е добре позната отвъд Океана и с поезията си. Пише и под псевдонимите Бриджет Ашър (The Provence Cure for the Brokenhearted) и Н. Е. Боуд (The Anybodies). Над 100 нейни публикации са се появявали в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтън Поуст”, „Бостън Глоуб”, а романите й редовно са препоръчвани от списание „Пийпъл” в страницата им за книги. През 2006 година със съпруга си създават неправителствената организация Kids in Need - Books in Deed, която се фокусира върху необходимостта от ограмотяване и осигуряването на безплатни книги на деца в неравностойно положение. Понастоящем Джулиана е доцент в програмата по творческо писане в щатския университет във Флорида. Още информация за писателката може да откриете на сайта на издателството и в личния сайт на авторката http://www.juliannabaggott.com