Боровинков пай и солени целувки” е изящен дебютен роман на Мери Симсис, посветен на завръщането към корените и на забравените малки удоволствия от живота. История, която съчетава сладкия аромат на прясно изпечен боровинков пай със соления дъх на океана и вкуса на истинската любов.

От 7 март българските читатели ще имат възможност да се отправят на емоционално и интригуващо пътешествие из китните улички в малко градче в щата Мейн.

Елън Бранфорд е влиятелен адвокат, свикнала с успеха и живота на скорост в Манхатън. Три месеца преди сватбата си тя заминава за градчето Бийкън – родното място на баба й Рут, за да изпълни нейното последно желание: да намери мъжа, когото Рут някога е обичала, и да му предаде писмото й. Елън е убедена, че ще й е нужен само ден. Но плановете й се променят, когато неволно пада в океана в залива на Бийкън и е спасена от мъж със сини като аквамарини очи...

Елън открива ароматите на малкия град, споделените вълнуващи преживявания с местните, които я приемат като своя, и забравеното удоволствие от игрите в детството си. Постепенно се докосва до миналото на баба си – минало, което тя не познава, но което я удивлява и очарова. Завладяна е от история за ферма с боровинки, за ухание на прясно изпечени сладки и димящо кафе, за прекрасни картини, рисувани с талант и вдъхновение от Рут.  И за любов, която си убеден, че е единствената...

Спомените връщат думите на баба й: Всяко нещо може да бъде видяно по различни начини, вгледай се, Елън, виж детайлите – в тях е красотата и ...отговорите.
Разбрала ли е Елън кои са истински важните неща за нея? Готова ли е да последва сърцето си?

 

Идеята за романа хрумва на авторката, докато слуша радио. „Жена разказваше история за своята баба, която, преди да почине, й казала: „Заличи цялата информация на компютъра ми”. Започнах да се чудя какво е имало в него, което не е искала никой да открива. Така реших да пиша за възрастната жена, която прави равносметка на живота си и изпитва нуждата да въведе ред в някои от нещата от миналото си. Използвах писмо като двигател на събитията, а не компютър, но това бе историята, подтикнала ме да напиша „Боровинков пай и солени целувки”.

Книгата вижда бял свят благодарение на Джеймс Патерсън („Целуни момичетата”, „Завръщането на паяка” и др.), който е съсед и приятел на Мери.

Световноизвестният автор на криминални и детски романи, по чиито книги са направени успешни филми, прочита ръкописа и е очарован от образния и детайлен стил на писане на Симсис. Препоръчва романа на своя издател Little Brown, които по-късно го публикуват.

От ИК "Кръгозор"