На тържествена церемония в Международния ден на театъра, в Народния театър „Иван Вазов”, бяха раздадени наградите „Икар”. Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници".

За главната роля в представлението статуетка получи актрисата Анастасия ЛютоваЛеонид Йовчев пък бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" (Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор"), и за Гео Милев в "Гео" (Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър).

Наградата за дебют получиха Боряна Братоева за ролята на Кара Палавеева и Мила Люцканова за ролята на Яра Палавеева в „Сестри Палавееви" по едноименния роман на Алек Попов. Боряна Братоева заблестя с изключителен блясък в сериала "Седем часа разлика".


Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова получиха статуетката за поддържаща женска роля за участието им в „Театър, любов моя!" от Валери Петров.

Голямата актриса Илка Зафирова бе отличена с награда за изключителен творчески принос към българския театър. „Чувствам се весело и тъжно, сподели голямата актриса преди церемонията. В смисъл весело – много ми приятно, че така високо е оценен трудът ми, но ми е тъжно, защото разбирам, че това е вече към края”.

Покойният актьор Чочо Попйорданов получи посмъртно наградата "За чест и достойнство". Тя бе обявена от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който го представи като "актьор, за когото театърът не беше просто сграда, който не ходеше, а летеше".

Луиза Григорова бе номинирана за Евридика в „Евридика в подземния свят” (от Сара Рул), но не получи награда. Актрисата доби особена популярност с участието си в ролята на Алекс в сериала "Стъклен дом. 

Снимка: facebook.com/borqnabratoeva

Иван Ласкин, който бе обявил в статус на Facebook стената си, че ще бъде с оранжеви маратонки, всъщност се присъства на вечерта, облечен в черно. 

„Дано спечелят моите фаворити за поддържаща женска роля (а, това са всички) ! Ще бъда с оранжеви маратонки)))”